Arrangementer i 2022 - Side 2

Tid og sted: , Oslo og Eidsvoll

Årskonferansen til The Federation of International Human Rights Museums (FIHRM) arrangeres i 2022 i Norge.

Konferansens overordnede tema er «Museums under Pressure: Government, Community, Autonomy».

Tid og sted: , Huk og Villa Grande

Utforsking av identitet i skyggen av Quisling: 
Et tredelt danseverk med musikk av jazz- og elektronikapioneren Nils Petter Molvær.

Tid og sted: , HL-senteret

Romania deporterte ca. 25 000 romer til Transnistria i Moldova under 2. verdenskrig, selv om det var et fritt land og ikke stod under press fra nazistene. Petre Matei, forsker ved Elie Wiesel National Institute for the Study of the Holocaust i Romania, vil snakke om årsaker til deportasjonene og om hvorfor de ulike kategoriene av rom fra forskjellige regioner ble behandlet så forskjellig. Foredraget strømmes her.

Tid og sted: , Norwegian Center for Holocaust and Minority Studies,
Tid og sted: , HL-senteret

Konferanse om nazistenes folkemord på romene og arven etter dette.
Conference about the nazi Genocide of the Roma and its Legacy.

Tid og sted: , Arendalsuka

"Historien gjentar seg" hører vi ofte. Det gjør den ikke, men kan den likevel ha noe å lære oss? Med Europa i krig er vi mange som søker bakover i historien på let etter kunnskap og forståelse som kan hjelpe oss å se riktig vei fremover.

Tid og sted: , Arendalsuka

In her satirical performance  «A Superiour Guide to Performing An Academic Self» Mona Abdel-Fadil asks what it really takes to become a successful academic. 

Tid og sted: , Arendalsuka

Elever reagerer forskjellig når temaet rasisme blir tatt opp. Noen harselerer, noen blir personlig berørt. Hvordan kan skolen snakke om rasisme på en måte som åpner opp for elevenes ulike erfaringer og lære av dem?
 

Tid og sted: , Arendalsuka

Hvilke fallgruver finnes når man lager en utstilling om rasisme? Kan man risikere å spre konspirasjonsteorier og hatprat ved å stille det ut?

Tid og sted: , HL-senteret

For 14. år på rad inviterer HL-senteret Grav litteratur- og teatergruppe til markering av Henrik Wergelands fødselsdag.

Tid og sted: , HL-senteret

"Sjølsagt var det forbudt å synge på Grini, men vi sang likevel hver eneste dag, og ikke minst under appellen på brakka om kvelden mens vi ventet på telleren.»

Per Vollestad med sine medmusikere kommer til HL-senteret 22. mai. Sammen forteller og synger de grinifangenes historier bygget på fangenes egne dagboksnotater, illegale brev og sanger, og illegale tegninger og fotografier fra Grini. Trioen har spilt inn flere CD-er med illegale sanger fra krigens dager og blant disse også «Sanger fra Grini».

Tid og sted: , HL-senteret

Hva er muslimfiendtlighet og hvor kommer det fra? Hvor ser vi den i det daglige? Velkommen til høyaktuelt søndagsforedrag!

Tid og sted: , HL-senteret

Friheten, det nasjonale fellesskapet, feiringen og flagget har siden 1945 vært nærmest selvsagte størrelser i frigjøringsdagenes vokabular. Men ordene som ble brukt hver gang andre verdenskrig skulle minnes, har også sin egen historie.

Tid og sted: , HL-senteret, Konferansesalen

Krig og flukt er et vanskelig tema for alle mennesker, men det kan være ekstra skummelt for barn. HL-senteret inviterer barn og voksne til høytlesning av boken Karis krig av Anne Ellingsen, med en påfølgende samtale med barna om krig og flukt. 

Tid:

I 2022 er det 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Den 21. april 1972 ble paragraf 213, som forbød seksuelle handlinger mellom menn, fjernet fra straffeloven. Dette markeres over hele landet under paraplyen Skeivt kulturår. HL-senteret inviterer til samtale om hvordan homofile relasjoner har blitt oppfattet gjennom historien. Arrangementet strømmes.

Tid og sted: , Voksenåsen konferansehotell

Velkommen til panelsamtale torsdag 21. april på Voksenåsen konferansehotell: Et møte med forfatterne Jessica Bab Bonde og Joanna Rubin Dranger. Hvordan formidle Holocaust til barn og unge i skjønnlitterære former?

Tid:

Møt Raya på HL-senteret! Romer er en av Norges fem nasjonale minoriteter, og siden 1971 har 8. april blitt markert som den internasjonale dagen for romer. Den 3. april inviterer HL-senteret til samtale med Raya Udovikova Bielenberg og Natasha Udovikova Bielenberg med direktør Guri Hjeltnes i anledning dagen. I tillegg byr Raya Bielenberg på en musikalsk opptreden med barnebarnet Aleco Bielenberg på gitar. Velkommen! Markeringen strømmes her.

Tid og sted: , HL-senteret

Boken om den polske motstandsmannen Witold Pilecki er knapt til å fatte. Han gikk frivillig  i fangenskap i Auschwitz, for å ta opp kampen mot den tyske okkupasjon fra innsiden. Den prisbelønte journalisten og forfatteren Jack Fairweather har lett i arkivene, gjennomført et nitidig arbeid med kodede dokumenter og rapporter. Kildearbeidet har resultert i en oppsiktsvekkende bok om 2. verdenskrig.
 

Tid:

HL-senteret og Polin-museet/ Warszawa inviterer formidlere fra museum og andre kulturinstitusjoner til det polsk-norske interaktive webinaret "Tools for Youth – How can museums and cultural institutions engage young audiences?".

Tid og sted: , HL-senteret

De hellige tre konger er et de mest kjente religiøse ikon som finnes. De er blitt symbol på det universelle og verdensomfattende ved kristendommen.
Men hva skjer når kongene havner i en kryssild av debatt om rasisme, kolonihistorie og slavehandel?

Tid og sted: , HL-senteret

Venneforeningen ønsker alle velkommen til årets første Venneforeningsarrangement! Mandag 14. mars kl. 18:30 vises filmen «The Teachers’ Protest» i nyoppussede Storsalen.

Tid og sted: , HL-senteret

HL-senteret får førstkommende søndag besøk av to gjester som skal diskutere Ukraina-krigen i samtale med seniorforsker Ellen E. Stensrud. Ambassadør Knut Vollebæk har med sin bakgrunn fra OSSE unik kunnskap om den europeiske sikkerhetsarkitekturen. Journalist og forfatter Tove Gravdal følger FNs sikkerhetsråd tett. Vi spør: Kan FNs ulike organer spille en rolle i å begrense krigen? Må europeisk tenkning om sikkerhet endres som følge av krigen? Og hva kan Norge og andre stater gjøre for å begrense sivilbefolkningens lidelser? Foredraget blir strømmet

Tid:

Krigen i Ukraina rammer menn og kvinner ulikt. Kvinner og barn legger på flukt mens mennene blir værende igjen for å slåss. Hva innebærer disse ulike rollene for de som står midt oppe i krigen som utspiller seg nå? Hva får vi øye på om vi ser krigen fra et kjønnet perspektiv og hvordan har dette blikket endret seg over tid? I anledning den internasjonale kvinnedagen inviterer HL-senteret til foredrag med professor Inger Skjelsbæk. Foredraget blir strømmet.

Tid og sted: , HL-senteret

Velkommen til konsert med perler fra sang- og klaverrepertoaret!
Silvia Moi, sopran, Mikkel Skorpen, tenor og Jorunn Marie Bratlie, klaver byr på et variert program med kjent musikk av blant andre Lehár, Grieg, Sinding, Lloyd Webber og sanger som Edith Piaf har gjort til folkeeie.

Tid og sted: , HL-senteret

HL-senteret inviterer Eli Karianne Vesterheim Hætta til en samtale om hva norsk-samisk historie, tradisjoner, kultur og språk betyr for en ung samisk kvinne i dag.