Arrangementer i 2023

Tidligere

Tid og sted: , HL-senteret

Chanukka står for døren og julen følger straks etter. Velkommen til sesongens siste møte med Venneforeningen! På dette møtet skal vi takke Guri Hjeltnes for hennes innsats som direktør for HL-senteret gjennom 12 år.

Tid og sted: , HL-senteret

Som en historisk hendelse bør folkemordet på de europeiske jødene være mulig å forklare på linje med andre historiske hendelser. Hvorfor viser det seg likevel å være så vanskelig? 

Tid og sted: , HL-senteret

Tiden etter 1945 ble et vendepunkt i antisemittismens historie. Som følge av Hitler-Tysklands nederlag og oppgjøret med nasjonalsosialismens forbrytelser ble åpenlyst hat mot jøder ansett som uakseptabelt. Hør forfatter av boken I skyggen av Holocaust. Antisemittisme i norsk historie 1945-2023, Kjetil Braut Simonsen, og en samtale mellom Braut Simonsen og forsker Terje Emberland ved HL-senteret. NB! Merk tidspunktet!

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Det vanligste spørsmålet, og det som har vært heftigst diskutert om tyskerne i nazi-tiden, er «Hvor mye visste de?» Var de klar over hva som ble begått i deres navn?

Tid og sted: , HL-senteret

Fascismen er tilbake som politisk kraft. Men det er også antifascismen. Hva var og hva er fascisme, og hvordan kan den best bekjempes? Møt Jonas Bals, forfatter av boken Våre kamper. Mot rasisme og fascisme 1865-1940, i samtale med Terje Emberland, forsker ved HL-senteret.

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Hvorfor var krigsseilernes innsats Norges viktigste bidrag til alliert seier under 2. verdenskrig? Hvem var krigsseilerne, og hva opplevde de under verdenskrigen og etterpå? Hva vet vi om deres historie i dag? Og er krigsseilerne endelig anerkjent?

Tid og sted: , Quality Airport Hotel Gardermoen

Debattene om rasisme, maskulinitet og kjønnsidentitet har tatt av de senere årene, og foregår gjerne med utestemme. Hvordan kan skolen møte fenomener som Andrew Tate? Hvilken rolle kan skolen spille for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme?

Tid og sted: , HL-senteret

Norske filmskapere har brukt kinolerretet til å fortelle om krigen i snart 80 år. Kalle Løchen, filmkonsulent ved Nordnorsk filmsenter, viser i sitt foredrag hvordan de dramamtiske hendelsene under 2. verdenskrig har blitt presentert på ulikt vis gjennom 80 år.

Tid og sted: , HL-senteret

Nesten en halv million jøder flyktet fra Hilers Tyskland, Østerrike og Tsjekkoslovakia i perioden fra nazistenes maktovertakelse til utbruddet av 2. verdenskrig. Noen hundre av dem slapp inn i Norge. Hvordan forholdt nordmenn seg til jøder på flukt? Hvilke tilnærminger til denne tidens humanitære krise eksisterte i det norske samfunnet, og hvordan håndterte flyktningene selv den kaotiske tilværelsen de var blitt kastet ut i? Hør Jan Alexander Svoboda Brustad, historiker og rådgiver på HL-senteret, forelese om sin nye bok I limbo. Norge og de jødiske flyktningene 1933 – 1945.

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Under Holocaust i Norge beslagla de nazistiske overgriperne alle hjem, eiendeler og familiebedrifter tilhørende norske jøder. Hva skjedde da disse verdiene skulle tilbakeføres etter krigen og de overlevende skulle gjenoppbygge sine liv? Og hva kan kildene fra tilbakeføringen fortelle oss om hvordan den norske staten behandlet norske Holocaustoverlevende og utfordringene norsk-jødiske familier møtte i kjølvannet av et folkemord?

Tid og sted: , HL-senteret

Hvordan stilte Norge seg til jøder på flukt fra Hitlers Tyskland? Det er spørsmålet Jan Brustad, historiker og rådgiver ved HL-senteret, forsøker å svare på i boken I limbo. Norge og de jødiske flyktningene 1933 - 1945. Velkommen til boklansering!

Tid og sted: , HL-senteret

Hør Solveig Slettahjell og Øivind Varkøy presentere Leonard Cohen som syngende poet og jødisk mystiker.
Både konserten kl. 14:00 og kl. 16:30 er dessverre utsolgt

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: For britene var felttoget i Norge en ydmykelse, trass i marinens knusende seier og den kortvarige gjenerobringen av Narvik. Men hva var årsakene til fiaskoen i Norge? Hvorfor utviste beslutningstakerne så dårlig dømmekraft? 

Tid og sted: , HL-senteret

30. november 1943 ble 644 studenter ved Universitetet i Oslo deportert til fangeleirer i Tyskland. Elsa Kvammes far, legestudenten Elling Kvamme var en av dem.

Tid og sted: , Romano kher - romsk kultur- og ressurssenter

HL-senteret inviterer til lærerkurs om den romske minoritetens historie, tradisjoner og liv i Norge i dag. Kurset er et samarbeid med Romano kher - Romsk kultur- og ressurssenter.

Tid og sted: , HL-senteret

Få med deg denne forrykende hyllesten til romsk musikk og kultur! Velkommen til familieforestilling med Aleco Ivanovitch (vokal og gitar), Solfrid Molland (vokal, piano og trekkspill) og Hervé Pouliquen​ (vokal, gitar og bass-balalaika).

Tid og sted: , HL-senteret

Få bygninger har en så fasinerende historie som Villa Grande. Hør historiker Bodil Stenseth fortelle om husets opprinnelse og tiden da Quisling og hans kone Maria okkuperte boligen.

Tid og sted: , HL-senteret

Villa Grande åpner dørene! Se enmanns-balkongen i tårnværelset, husets fredede bibliotek og Maria Quislings smykkerom. Velkommen til en dag med husomvisninger, familieforestilling og foredrag om Villa Grandes spennende historie!

Tid og sted: , HL-senteret

Knut Reiersrud er en av Norges beste instrumentalister, en virtuos på gitar, og en magiker på scenen. Han og kona Marit Halvorsen ga ut albumet Ballads And Blues From the 20s i 2020, og har de siste årene turnert Norge og Europa med sitt duosamarbeid. Marit er gjesteartist på konserten på HL-senteret. Gå ikke glipp av denne spesielle mann og kone-duoen!

Tid og sted: , HL-senteret

Hør forfatter Hilde Vesaas fortelle den sterke og ukjente historien om Nansenhjelpens operasjoner for å redde jødiske flyktninger, spesielt barn, under annen verdenskrig.

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Ord og vold er et forskningsprosjekt som på systematisk måte undersøker historien om det norske litterære feltet, fra 1930-årenes bitre kulturkrig om innvandring, rase, kjønn og seksualitet, til nazifiseringen og motstandskampen i okkupasjonsårene, og til oppgjøret etter frigjøringen. Se forelesningen her

Tid og sted: , HL-senteret

Våren 1943 flyter to lik opp til overflaten av et tjern ved svenskegrensen. Det jødiske ekteparet viser seg å være ranet og drept høsten 1942 av grenselosene som skulle redde dem. 80 år senere finner forfatteren Simon Stranger ut at familiehistorien må skrives om. 

Tid og sted: , HL-senteret

En teaterforestilling basert på Ruth Maiers dagbøker, samt tekster av Gunvor Hofmo og Jan Erik Vold.

Tid og sted: , HL-senteret

UTSATT PÅ GRUNN AV SYKLDOM

Hvordan vet vi det vi vet om Holocaust i Norge? I denne samtalen vil historiker og forsker ved HL-senteret Synne Corell diskutere betingelsene for vår kunnskap om forfølgelsen og folkemordet på jødene under andre verdenskrig med filosof og forfatter Espen Søbye.

Tid og sted: , Arendalsuka

Skolen skal gi elevene demokratisk dannelse i et trygt og godt skolemiljø. Fordommer og rasisme utfordrer dette. Hvilke former for fordommer og hat utspiller i den norske skolen i dag? I denne samtalen deler seks freds- og menneskerettighetssentre fra ulike deler av landet hva skolene de samarbeider med, opplever av utfordringer.