Arrangementer i 2023 - Side 2

Tid og sted: , Arendalsuka

Krigen i Ukraina har vært preget av grove overgrep mot sivile. Begreper som krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten blir brukt for å karakterisere Russlands framferd. Mektige aktører har også betegnet overgrepene som folkemord. I denne samtalen vil vi kaste lys over hva som kjennetegner overgrepene begått i denne krigen, og hvilke utsikter det er til rettsoppgjør med de ansvarlige. Samtalen vil belyse pågående dokumentasjonsprosesser, og spørsmålet om det som foregår kan oppfylle de strenge kriteriene for folkemord.

Tid og sted: , HL-senteret

Velkommen til hagevandring og konsert i Villa Grandes hage!

Tid og sted: , HL-senteret

Velkommen til kammermusikkfestival på HL-senteret! Få med deg internasjonale artister i historiske omgivelser. For første gang arrangeres også en gratis barne- og familiekonsert i forkant av festivalen.

Tid og sted: , HL-senteret

I 2022 var det 100 år siden Nordahl Grieg debuterte som dikter. Hva var det med diktene hans som gjorde ham til nasjonalskald under krigen? Hvordan ble diktene hans mottatt i det okkuperte Norge? Og er det aspekter ved diktningen hans som kan vurderes annerledes etter Russlands invasjon av Ukraina?

Tid og sted: , HL-senteret

Vi inviterer til en eksklusiv opplevelse med musikere i verdensklasse sammen med forfatteren Levi Henriksen, som leser egne tekster.

 

Tid og sted: , HL-senteret

The Norwegian Holocaust Center and POLIN Musum of the History of Polish Jews, are taking a closer look at how artistic expressions and interventions are used as a communicative tool to promote human rights or tell unacknowledged or hidden histories.

Tid og sted: , HL-senteret

I utarbeidelsen av minnesteder og minneutstillinger er det mange hensyn å ta. Langs sporene etter det som har skjedd, står ofte traumatiserte overlevende og pårørende. Hvordan gjenfortelle på en respektfull måte, som både er tro mot virkeligheten og som samtidig tar nødvendig hensyn til ofrene?

Tid og sted: , HL-senteret

Hva har forskning om unges holdninger til rasisme å si for undervisning og skolehverdagen?

HL-senteret inviterer til lærerkurs for å diskutere aktuell forskning og for å utforske hva funnene har å si for hvordan vi underviser om temaer som rasisme og diskriminering i klasserommet og elevens skolehverdag.

Tid og sted: , HL-sentert

Det er ikke uvanlig at parter i en krig anklager hverandre for folkemord. For eksempel har USAs presiden Joe Biden kalt Russlands opptreden i Ukraina folkemord. Hvordan kan vi kjenne igjen folkemord, og hvilke mekanismer tillater at et folkemord kan skje? 

 

Tid og sted: , HL-senteret

Hvordan ble nordmenn som hadde deltatt i jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig behandlet i rettsoppgjøret som fulgte? Jurist og forfatter Christopher Harper har gått gjennom et stort utvalgt av landssviksaker i boken "Det ufullstendige oppgjøret". Han mener de som stod bak rettsoppgjøret ikke hadde tatt innover seg at det hadde funnet sted et folkemord i Norge.

Tid og sted: , HL-senteret

Ragnar Vold var en viktig stemme som stilte spørsmål og advarte mot en totalitær utvikling under den kalde krigen. Nå har sønnen Jan Erik Vold og tidligere Dagblad-kommentator Gudleiv Forr, samlet og redigert et utvalg av hans artikler i en ny bok.

 

Tid og sted: , HL-senteret

There is a direct historical line from the fascist street marches in the 1930s to the Nordic Resistance Movement’s march through Oslo’s main streets on 29 October, 2022.

 

Tid og sted: , HL-senteret

Håvard Friis Nilsen om sin nye bok «Du må ikke sove. Wilhelm Reich og psykoanalysen i Norge».  

Tid og sted: , Akershuskaia

Vi inviterer til en markering av Den internasjonale Holocaustdagen ved minnesmerket på Akershuskaia.

Tid og sted: , HL-senteret

Leonard Cohen var en syngende poet, romanforfatter, gitarist og mystiker. Velkommen til et konsert- og foredragsprogram med Solveig Slettahjell og Øivind Varkøy, der helheten i Cohens kunst står i sentrum. 

BEGGE KONSERTENE ER UTSOLGTE.