Antisemittisme i etterkrigstiden

Tiden etter 1945 ble et vendepunkt i antisemittismens historie. Som følge av Hitler-Tysklands nederlag og oppgjøret med nasjonalsosialismens forbrytelser ble åpenlyst hat mot jøder ansett som uakseptabelt. Hør forfatter av boken I skyggen av Holocaust. Antisemittisme i norsk historie 1945-2023, Kjetil Braut Simonsen, og en samtale mellom Braut Simonsen og forsker Terje Emberland ved HL-senteret. NB! Merk tidspunktet!

Portrett av mann med kort skjegg, sort genser og sort jakke. Bakgrunnen er grønne trær.

Kjetil Braut Simonsen (f. 1981) har doktorgrad i historie, og arbeider for tiden som forsker ved Jødisk museum i Oslo. Hans faglige spesialfelt er antisemittismens historie, nasjonalsosialismens historie og okkupasjonshistorie. I 2020 var han medredaktør for antologien Historie og moral, som utkom på Dreyers forlag. I 2021 mottok han Sverre Steen-prisen for fremragende formidling av historie på høyt faglig nivå.  
 

Til tross for at jødehat ble ansett som uakseptabelt, forsvant ikke antisemittismen. I etterkrigstiden har den overvintret
i ekstreme politiske miljøer, men også levd videre i utenfor disse. 
 
Boka til Braut Simonsen er historien om antisemittismen i Norge etter 1945, og handler om hvordan diskusjonen om jødene og antisemittismen endret seg etter krigen. Braut Simonsen ser på ulike uttrykksformer  antijødiske konspirasjonsforestillinger, bilder og stereotypier fikk i skyggen av okkupasjonstiden, nasjonalsosialismen og Holocaust.

 

Etter foredraget blir det en samtale mellom Braut Simonsen og Terje Emberland, forsker ved HL-senteret.

Arrangementet strømmes direkte:

 

Andre arrangementer 26. november

26. november er datoen for den største deportasjonen av jødene i Norge til nazistenes utryddelsesleire. Datoen markeres blant annet med følgende arrangementer:

Med Inger-Lise Rothschild Grusd (tidsvitne), Kåre Olsen (forfatter av boken Jødene som ble innlagt i sykehus for å unngå deportasjon), Hilde Vesaas (forfatter av Nansenhjelpens modige kvinner) og museets faglige leder Mats Tangestuen. Påmelding.

  • Høytlesning av navnene til alle deporterte jøder fra Norge, søndag 26.11. Kl. 17:00, parkeringsplassen bak Skur 41 ved Vippetangen, nært det blå skiltet. 

 

Arrangør

HL-senteret
Emneord: Antisemittisme, krig, jødeforfølgelse, Holocaust
Publisert 29. juni 2023 14:35 - Sist endret 23. nov. 2023 08:50

Flere arrangementer