Holocaust i Norge: Hvor står kunnskapen i dag?

UTSATT PÅ GRUNN AV SYKLDOM

Hvordan vet vi det vi vet om Holocaust i Norge? I denne samtalen vil historiker og forsker ved HL-senteret Synne Corell diskutere betingelsene for vår kunnskap om forfølgelsen og folkemordet på jødene under andre verdenskrig med filosof og forfatter Espen Søbye.

Stoler uten sete, utendørs i snø

Deportasjonsmonumentet på Akershuskaia, skapt av kunstneren Antony Gormley, er et minnesmerke over norske jøder som ble deportert i krigsårene. Foto: HL-senteret

DETTE ARRANGEMENTET ER UTSATT. Vi komer tilbake med nytt tidspunkt når vi har det klart.

Hva er sammenhengen, hvis det er noen, mellom det vi vet i dag og etterkrigstidens historieskriving og minnekultur? Hvilke temaer og problemer har vi fortsatt ikke funnet ut av? Har vi gode forklaringer på hva som skjedde i Norge? Hva setter grensene for vår kunnskap?

I 2021 ga Espen Søbye ut Hva vet historikerne? Om hjemmefronten og deportasjonen av jødene. Hans bok Kathe – alltid vært i Norge ble i 2018 kåret til en av de ti beste skandinaviske sakprosabøkene utgitt på 2000-tallet, og kom ut på engelsk i 2019. I 2022 ble Søbye tildelt Gyldendalprisen for sitt forfatterskap.

Synne Corell er fra august 2022 ansatt som forsker ved HL-senteret, med Holocaust i Norge som forskningsfelt. Hennes ph.d.-avhandling Krigens ettertid. Okkupasjonshistorien i norske historiebøker kom i bokform i 2011. I 2021 utga Corell Likvidasjonen. Historien om holocaust i Norge og jakten på jødenes eiendom, og hun mottok i 2022 Den norske historiske forenings Sverre Steen-pris for fremragende formidling av historie.

Arrangør

HL-senteret
Emneord: Holocaust, samtale, oppgjør, historie
Publisert 26. juni 2023 09:24 - Sist endret 18. aug. 2023 14:01

Flere arrangementer