Kampen mellom kreftene: Fascisme og antifascisme

Fascismen er tilbake som politisk kraft. Men det er også antifascismen. Hva var og hva er fascisme, og hvordan kan den best bekjempes? Møt Jonas Bals, forfatter av boken Våre kamper. Mot rasisme og fascisme 1865-1940, i samtale med Terje Emberland, forsker ved HL-senteret.

Bokomslag. Ung mann med gevær på ryggen. By i bakgrunnen. Ku Klux Klan-kledte mennesker stilt opp bak et brennende kors. Teksten "Jonas Bals. Våre kamper. Mot rasisme og fascisme 1865 - 1940"

Fascismens opphav forklares ofte med Mussolins marsj mot Roma i 1922, som innledet en ekstremt voldelig og blodig periode i Italia. Men forfatter Jonas Bals trekker de historiske linjene helt tilbake til kolonialismen, den amerikanske borgerkrigen og til Ku Klux Klan.

-Her greide man å splitte den fattige arbeiderklassen slik at hvite og svarte ikke lenger sto samlet mot overmakten, sier Bals.

Parallellelt med de internasjonale begivenhetene løper den norske historien. Einar Gerhardsen og Martin Tranmæl kjeppjager nazistene fra Birkelunden i Oslo. Arbeiderbevegelsen møter dem ikke bare med vold, men med en sosialpolitikk som skulle demme opp for arbeidsløsheten og styrke oppslutningen om demokratiet.

Bals og Emberland vil diskutere fascismen slik den så ut den gang og slik den ser ut i dag – og ikke minst; hvilke lærdommer vi kan trekke ut av historien.

Arrangementet strømmes:

 

Publisert 31. aug. 2023 12:11 - Sist endret 10. nov. 2023 10:23

Flere arrangementer