Litteraturhuset

Tidligere

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Det vanligste spørsmålet, og det som har vært heftigst diskutert om tyskerne i nazi-tiden, er «Hvor mye visste de?» Var de klar over hva som ble begått i deres navn?

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Hvorfor var krigsseilernes innsats Norges viktigste bidrag til alliert seier under 2. verdenskrig? Hvem var krigsseilerne, og hva opplevde de under verdenskrigen og etterpå? Hva vet vi om deres historie i dag? Og er krigsseilerne endelig anerkjent?

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Under Holocaust i Norge beslagla de nazistiske overgriperne alle hjem, eiendeler og familiebedrifter tilhørende norske jøder. Hva skjedde da disse verdiene skulle tilbakeføres etter krigen og de overlevende skulle gjenoppbygge sine liv? Og hva kan kildene fra tilbakeføringen fortelle oss om hvordan den norske staten behandlet norske Holocaustoverlevende og utfordringene norsk-jødiske familier møtte i kjølvannet av et folkemord?

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: For britene var felttoget i Norge en ydmykelse, trass i marinens knusende seier og den kortvarige gjenerobringen av Narvik. Men hva var årsakene til fiaskoen i Norge? Hvorfor utviste beslutningstakerne så dårlig dømmekraft? 

Tid og sted: , Litteraturhuset, Oslo

DYPDYKK I 2. VERDENSKRIG: Ord og vold er et forskningsprosjekt som på systematisk måte undersøker historien om det norske litterære feltet, fra 1930-årenes bitre kulturkrig om innvandring, rase, kjønn og seksualitet, til nazifiseringen og motstandskampen i okkupasjonsårene, og til oppgjøret etter frigjøringen. Se forelesningen her