Det ufullstendige oppgjøret

Hvordan ble nordmenn som hadde deltatt i jødeforfølgelsen under 2. verdenskrig behandlet i rettsoppgjøret som fulgte? Jurist og forfatter Christopher Harper har gått gjennom et stort utvalgt av landssviksaker i boken "Det ufullstendige oppgjøret". Han mener de som stod bak rettsoppgjøret ikke hadde tatt innover seg at det hadde funnet sted et folkemord i Norge.

Den nazistiske forfølgelsen av jødene under den andre verdenskrigen var et folkemord som er blitt kalt et sivilisasjonssammenbrudd. Folkemordet rammet med full styrke også den lille jødiske befolkningsgruppe i Norge på ca 2000 personer.

 

Forsker Øivind Kopperud på HL-senteret vil innlede og lede møtet.
 

Christopher Harper (f. 1935) er jurist og forfatter, og har jobbet som frivillig forsker ved HL-senteret. Hans hovedinnteressefelt har vært landssvikoppgjørets behandling av de som deltok i forfølgelsen av jødene under okkupasjonen. Han har deltatt aktivt i debatten knyttet til hva Hjemmefronten og London-regjeringen visste om jødeforfølgelsen forut for deportasjonene i 1942 og 1943, blant annet med en artikkel i Samtiden 1 – 2005.
 

Arrangementet vil bli strømmet.
 

Illustrasjon: Marvin Halleraker

Publisert 10. jan. 2023 11:29 - Sist endret 30. mai 2023 09:53

Flere arrangementer