2024

Kommende

Tid og sted: , Menneskerettighetsteltet Arendalsuka

Krigen mellom Israel og Hamas er samtaletema også i klasserommet. Er det mulig å gi en nøytral undervisning om temaet? Påvirker konflikten undervisningen om Holocaust?

Tid og sted: , Menneskerettighetsteltet Arendalsuka

Hvor går grensen mellom radikale politiske standpunkter, som kan bidra til å utvikle demokratiet, og posisjoner som truer demokratiets grunnprinsipper? HL-senteret inviterer medlemmer av Ekstremismekommisjonen og noen av kommisjonens kritikere til debatt om ekstremismebegrepet. 

Tid og sted: , Menneskerettighetsteltet Arendalsuka

Trump kan komme til å vinne valget i USA i høst. Er demokratiforakten, presseforakten, fornektelsen av sannhet og kulten omkring den rasistiske, voldsbejaende og autoritære Trump fascisme?

Tid og sted: , HL-senteret

Etter oppløsningen av Sovjetunionen investerte Norge aktivt i krigsminnemarkeringer sammen med Russland som del av en prosess med å bygge bilaterale relasjoner overfor den nye nabostaten i øst. Gjennom det siste tiåret har Russland drevet aktiv minnediplomati med eksport av russiskproduserte krigsmonumenter, seremonier og symboler til Norge, særlig i grenselandet i nord. Hør professor Kari Aga Myklebost snakke om Putins bruk av historie som utenrikspolitisk verktøy.

Tid og sted: , HL-senteret

Villa Grande åpner dørene! Se enmanns-balkongen i tårnværelset, husets fredede bibliotek og Maria Quislings smykkerom. Velkommen til en dag med husomvisninger og spennende foredrag med fri entré! 

Tid og sted: , HL-senteret

Få bygninger har en så fasinerende historie som Villa Grande. Hør historiker Bodil Stenseth fortelle om husets opprinnelse og tiden da Quisling og hans kone Maria okkuperte boligen.

Tid og sted: , HL-senteret

Glotts tobakksfabrikk ble startet av den russisk-jødiske imigranten Moritz Glott i 1895, og ble snart en av Norges største tobakksprodusenter. Under krigen ble Glotts fabrikk og andre eiendommer beslaglagt av NS, og familien måtte flykte. Simon Stranger forteller historien om familien Glott, etterfulgt av en samtale mellom Glotts barnebarn André Bentzen, Stranger og historiker Hans-Jørgen Wallin Weihe. Samtalen ledes av Carl Emil Vogt, historiker ved HL-senteret.

Tidligere

Tid og sted: , Prio, Hausmanns gate 3

On the 30th anniversary of the Rwanda genocide, the UN Special Representative of the Secretary-General on Sexual Violence in Conflict, Pramila Patten, will speak about accountability efforts after gender-based violence. 

Tid og sted: , HL-senteret

Velkommen til sommerkonsert på HL-senteret!

Tid og sted: , HL-senteret

Hvordan kan undervisning om holocaust bidra til innsikt og refleksjon snart 80 år etter krigen? Det er temaet i boken som lanseres på HL-senteret 22. mai.

Tid og sted: , HL-senteret

I skyggen av krigen mellom Hamas og Israel har antall antisemittiske hendelser økt i Norge. Men hva slags antisemittiske uttrykk er det snakk om, og hva sier ny forskning på antisemittisme? Hvordan kan antisemittisme motarbeides?

 

Tid og sted: , HL-senteret

772 jøder ble deportert fra Norge, kun 37 kom hjem. Forfatter og historiker Ingar Holm har skrevet historien til jødene fra Norge som vendte tilbake fra Hitlers dødsleire.

Tid og sted: , HL-senteret

HL-senteret og redaksjonen til tidsskriftet Agora inviterer til lanseringsseminar i anledning utgivelsen av et eget temanummer om Holocaust.

Tid og sted: , HL-senteret

80 år gammel fikk Inger-Lise Rotschild Grusd endelig vite hvem som reddet henne fra å bli sendt til nazistenes dødsleir. Hør Inger-Lise fortelle historien om flukt og redning de dramatiske månedene i 1942 og 1943. Etter foredraget følger en samtale mellom Inger-Lise og historiker Guri Hjeltnes.

Tid og sted: , HL-senteret

Lærerkurs: Hamas` angrep på Israel og Israels påfølgende angrep på Gaza har vakt engasjement – også blant skoleelever. I en polarisert og opphetet debatt om krigen er det en fare for at nyanser og kompleksitet forsvinner, og at fordommer og fiendebilder sprer seg. Hvordan kan du som lærer bidra til å motvirke at samtalen om krigen skaper og forsterker gruppetenkning og fiendebilder? Kurset er for lærere som jobber i skolen.

Tid og sted: , HL-senteret

Benedicte Giæver var en av to norske hjelpearbeidere som befant seg i Rwanda da folkemordet startet i april 1994. Samtidig satt Felix Muhigana i Norge mens hans familie i Rwanda ble ofre for folkemordet. Hør de fortelle om sine dramatiske historier og gi sine betraktninger om hva som gjorde folkemordet mulig og hva som har skjedd siden. Bjørnar Østby, høyskolelektor i freds- og konfliktstudier ved Oslo Nye Høyskole, vil deretter delta i en samtale om folkemordet og det internasjonale etterspillet.

Tid og sted: , HL-senteret

En desember natt i 1942 kjemper en 59-årig kvinne seg gjennom snøen over grensen til Sverige. Det er Eileen Bjørnson, enken etter teatersjef Bjørn Bjørnson, eldste sønn av Bjørnstjerne Bjørnson, som er på flukt. Hør forfatter Christopher Shaun Harper fortelle fra sin nye bok om Bjørnsons jødiske kone.

Tid og sted: , HL-senteret

Ta med barn eller barnebarn til HL-senteret i vinterferien! Utstillingen U/Synlig - hverdagsrasisme i Norge er utvidet med nytt innhold spesielt utviklet for barn og unge. Tirsdag 20. februar tilbyr vi et skreddersydd opplegg for barn mellom 9 og 13 år.  

Tid og sted: , HL-senteret

Hva er de sentrale og grunnleggende kjennetegnene ved jødedommen? Hvilke historiske begivenheter har hatt betydning for jødedommens mangfold og kompleksitet? Berit Reisel holder foredraget Jødedom i et nøtteskall, etterfulgt av en samtale mellom henne og Nina Grünfeld om hvordan det er å være jøde i Norge i dag når krigen mellom Hamas og Israel raser. 

Tid og sted: , HL-senteret

Sonettene er skrevet i tysk fangenskap av den tyske motstandsmannen Albrecht Haushofer. 79 sonetter ble funnet blant hans ting i Moabitfengslet etter at han ble henrettet like før frigjøringen. På konserten får du høre et utvalgt av sonettene etter en innledende samtale mellom komponist Marcus Paus og historiker Carl Emil Vogt (HL-senteret).

Tid og sted: , Akershuskaia, ved Deportasjonsmonumentet

Velkommen til nasjonal markering av Den internasjonale Holocaustdagen 2024.