Familien Glotts tobakksfabrikk

Glotts tobakksfabrikk ble startet av den russisk-jødiske imigranten Moritz Glott i 1895, og ble snart en av Norges største tobakksprodusenter. Under krigen ble Glotts fabrikk og andre eiendommer beslaglagt av NS, og familien måtte flykte. Simon Stranger forteller historien om familien Glott, etterfulgt av en samtale mellom Glotts barnebarn André Bentzen, Stranger og historiker Hans-Jørgen Wallin Weihe. Samtalen ledes av Carl Emil Vogt, historiker ved HL-senteret.

Bildet kan inneholde: svart og hvit, begivenhet, monokrom fotografering, monokrom, har.

Morizt Glott var født i Ukraina i 1867, og kom til Oslo som ung mann på 1880-tallet. Han fikk jobb på Langaards tobakksfabrikk, og tok etter hvert opp konkurransen med Langaard ved å starte sin egen tobakksfabrikk. Glotts tobakksfabrikk slo seg snart opp til å bli en av Norges største tobakksfabrikanter.

Under 2. verdenskrig ble Moritz Glotts fabrikk beslaglagt av NS og forsøkt gjort til en NS-mønsterbedrift. Også Glotts andre eiendommer ble beslaglagt, og familien måtte flykte. Sannsynligvis var Glotts bo den største jødiske formuen som ble beslaglagt av nazistene i Norge.

Sannsynligvis var Glotts bo den største jødiske formuen som ble beslaglagt av nazistene i Norge

På dette arrangementet vil forfatter Simon Stranger fortelle historien til tobakksfabrikanten Morris Glott. Etter foredraget vil Carl Emil Vogt, historiker ved HL-senteret, lede en samtale med Moritz barnebarn, André Bentzen, Simon Stranger og Hans-Jørgen Wallin Weihe. Hans-Jørgen Wallin Weihe er historiker med doktorgrad fra Universitet i Lund. Han har arbeidet med jødisk historie, og har i flere år jobbet med den historiske konteksten rundt familien Glott i samarbeid med Andre Bentzen.

 

Andre Bentzen har besluttet å gi store deler av arkivet etter Morris Glott til HL-senteret. Arkivet vil bli innlemmet i HL-senterets arkiver og gjøres tilgjengelig for publikum i løpet av 2024.

 

Morris Glotts tobakksfabrikk. Foto: Industrimuseum.no

Arrangementet er en del av Open House Oslo 2024.

Arrangør

HL-senteret
Emneord: Holocaust. Glott, Tobakksfabrikk
Publisert 25. juni 2024 12:41 - Sist endret 25. juni 2024 12:51

Flere arrangementer