Villa Grandes historie

Få bygninger har en så fasinerende historie som Villa Grande. Hør historiker Bodil Stenseth fortelle om husets opprinnelse og tiden da Quisling og hans kone Maria okkuperte boligen.

To menn og to kvinner sitter på en terasse. Den ene kvinne n har et barn på armen. Sort.hvitt foto

Vidkun Quisling, Rolf Jørgen Fuglesang, Halldis Neegaard Øestbye og Maria Quisling på terassen til Villa Grande. Arkivfoto.
 

HL-senteret flyttet inn på Villa Grande i 2005. Før det har bygningen blant annet huset den franske ambassaden, Statens utdanningssenter for helsepersonell, vært pleie- og rehabiliteringshjem og hjemmet til landsforræderen Vidkun Quisling og hans kone Maria.

I forbindelse med byggets 100-års jubileum i 2017, skrev historiker og forfatter Bodil Stenseth boken Quislings ran. Historien om Villa Grande. I arbeidet med boken dokumenterte Stenseth forbindelsen mellom ranet av jødene i 1942 og rikdommen som vokste i Quislings røverbolig.

Bildet kan inneholde: skjorte, klær, panne, hår, kinn.

Det er kun èn gang i livet at man som historiker kommer over en slik type kildemateriale som Villa Grande og okkupasjonstiden.
Bodil Stenseth

 

Foredraget er en del av Open House Oslo, og har fri entré. Det er mulig å bli med på husmvisning i etterkant av Stenseths foredrag. Ved stor interesse kan det bli noe ventetid.

Bildet kan inneholde: font, materiell egenskap, merke, grafikk, logo.

 

Arrangør

HL-senteret
Emneord: Open house, Villa Grande, Quisling
Publisert 25. juni 2024 10:57 - Sist endret 25. juni 2024 10:57

Flere arrangementer