Eileen Bjørnson - Bjørn Bjørnsons jødiske kone

En desember natt i 1942 kjemper en 59-årig kvinne seg gjennom snøen over grensen til Sverige. Det er Eileen Bjørnson, enken etter teatersjef Bjørn Bjørnson, eldste sønn av Bjørnstjerne Bjørnson, som er på flukt. Hør forfatter Christopher Shaun Harper fortelle fra sin nye bok om Bjørnsons jødiske kone.

Bildet kan inneholde: yttertøy, ytterfrakk, frakk, har, smil.

Eileen og Bjørn Bjørnson. Foto: Ernest Rude

Eileen Bendix, født Kuhn, er 25 år, nygift og mor til en gutt på tre år når hun i 1909 møter Bjørn Bjørnson i Berlin. Han var 50 år, gift og skilt to ganger. Han hadde ingen barn. Eileen forlot ektemann og barn for å leve sammen med den mannen som hadde bergtatt henne – et valg hun stod ved resten av livet.

Litt over en måned senere, den 29. januar 1943, sender Aslaug Bjørnson, datter av Bjørn Bjørnsons bror, Erling Bjørnson, et brev til ministerpresident Vidkun Quisling der hun mellom annet skriver:


Det har alltid vært en skamplett på familien at hun (Eileen) som jødinne kom inn i familien, og vi har heller ikke brydd oss videre om henne, men min onkel var glad i henne, og det har vi prøvd å respektere.

Den tyske okkupasjon av Norge førte til dyp splittelse i mange norske familier, der noen sto på okkupantens side mens andre var aktive i motstandsbevegelsen. Så også blant barna til nasjonalikonet Bjørnstjerne Bjørnson. Bjørn Bjørnson var en uredd motstander av de tyske okkupanter og deres norske medløpere.

Hør Christopher Harper fortelle historien om Eileen Bjørnson og hennes store kjærlighet, teatersjef Bjørn Bjørnson. 

Boksignering i etterkant.

Arrangementet strømmes her.
 

 

 

Forside på bok med teksten "Christopher Shaun Harper: Eileen Bjørnson - Bjørn Bjørnsons jødiske kone". Foto av en ung kvinne med en stor hatt som sitter på en sto. En mann i dress står bak henne.

Christopher S. Harper har jobbet som jurist hele sitt yrkesaktive liv. Som pensjonist har han blant annet jobbet frivillig ved HL-senteret med å undersøke hvilken behandling de som deltok i forfølgelsen av jødene fikk under landssvikoppgjøret. Harper har publisert artikler knyttet til landssvikoppgjøret i Lov og Rett, Samtiden og i HL-senterets serie med temahefter. Han har også skrevet flere artikler i Aftenposten, VG og Klassekampen om spørsmål knyttet til jødeforfølgelsen under okkupasjonen. I 2023 ga han ut boken «Det ufullstendige oppgjøret», som ble lansert på HL-senteret.

Publisert 4. jan. 2024 11:59 - Sist endret 13. juni 2024 13:03

Flere arrangementer