I skyggen av krigen: Antisemittisme etter 7. oktober

I skyggen av krigen mellom Hamas og Israel har antall antisemittiske hendelser økt i Norge. Men hva slags antisemittiske uttrykk er det snakk om, og hva sier ny forskning på antisemittisme? Hvordan kan antisemittisme motarbeides?

 

Tagging på en vegg med teksten "Hitler started it.We finished it"

Passasjerer på T-banen i Oslo kunne se denne teksten på Furuset stasjon 23. desember 2023.

HL-senteret presenterer ny forskning på antisemittisme i Norge, etterfulgt av en panelsamtale om jødiske erfaringer og om grenseoppganger mellom palestinaengasjement og antisemittisme.

Panelet består av Zhira Beck, nestleder i Det Mosaiske Trossamfund, Sebastian Klein, undervisningsleder ved Falstadsenteret, Olav Elgvin, forsker ved Universitetet i Bergen og MF, og Marianne Hermann Brekken, leder av Kristelig forening for unge menn og kvinner (KFUK-KFUM). Paneldeltakerne har fra ulike ståsteder deltatt i den offentlige debatten om krigen mellom Israel og Hamas.
 

Bestill billett

Program

Presentasjoner

  • Hva er antisemittisme – om utviklingen av et begrep. Hva slags erfaringer har jøder i Norge i skyggen av krigen? Introduksjon ved forsker Øivind Kopperud, HL-senteret
  • Hva viser forskning på antisemittisme etter 7. oktober? Presentasjon av senterets nye forskning på antisemittisme i Norge ved forsker Vibeke Moe, HL-senteret

Panelsamtale

Hvordan opplever norske jøder den sterke kritikken av israelsk krigføring? Og hvordan oppleves rommet for israelkritikk? Når blir noe antisemittisme? Med disse spørsmålene som utgangspunkt vil Claudia Lenz og Alexa Døving, begge forskere ved HL-senteret, lede en samtale mellom paneldeltakere som fra ulike ståsteder har deltatt i den offentlige debatten om krigen mellom Israel og Hamas.

Arrangør

HL-senteret
Emneord: Krig, Krigen i Midtøsten, antisemittisme, Israelkritikk
Publisert 28. feb. 2024 14:35 - Sist endret 13. juni 2024 13:03

Flere arrangementer