Sonetter fra Moabit

Sonettene er skrevet i tysk fangenskap av den tyske motstandsmannen Albrecht Haushofer. 79 sonetter ble funnet blant hans ting i Moabitfengslet etter at han ble henrettet like før frigjøringen. På konserten får du høre et utvalgt av sonettene etter en innledende samtale mellom komponist Marcus Paus og historiker Carl Emil Vogt (HL-senteret).

En kvinne med en cello, en kvinne med en bratsj og en mann med en fiolin. I bakgrunnen er en rød låvevegg.

Fra venstre: Ellen Margrete Flesjø, Henninge Landaas og Sølve Sigerland i Ssens Trio. Foto: Bård Gundersen

Albrecht Haushofer var sønn av Karl Haushofer, som hadde sterke bånd til det nazistiske lederskapet. Nå kan du høre syv av sonettene komponert for sang og strykertrio av Marcus Paus, i gjendiktning av André Bjerke. Sonettene fremføres av Ssens Trio med Sølve Sigerland (fiolin), Henninge Landaas (bratsj) og Ellen Margrete Flesjø (cello). Vokalist er Frank Havrøy. Havrøy er medlem av vokalensembelet Nordic Voices og er også kunstnerisk leder for Trondheim Vokalensemble og Glogerfestspillene blant annet.

- Jeg forsøker å la utvalget fange summen av hele samlingen, og samlingens universalitet, og ikke bare dens verdi som tidsdokument. Det blir både et oppgjør med en tid på vei mot katastrofen, og et personlig oppgjør for den som ikke våget å si i fra i tide. I tillegg er det en avskjed både med kulturen og menneskene han elsket. Dette er dessverre ikke mindre aktuelt i dag enn det var den gang, sier Paus.

Det blir både et oppgjør med en tid på vei mot katastrofen, og et personlig oppgjør for den som ikke våget å si i fra i tide.


Konserten innledes med en samtale mellom komponist Marcus Paus og historiker Carl Emil Vogt, HL-senteret, om tematikken i verket. Jan Heiret, ny direktør på HL-senteret, ønsker velkommen.
 

 

Arrangør

HL-senteret
Emneord: Sonetter, konsert, Moabit, Ssens Trio
Publisert 27. nov. 2023 09:58 - Sist endret 13. juni 2024 13:03

Flere arrangementer