Jødisk motstand - og andre reaksjoner på Holocaust

Av Einhart Lorenz og Lynn Feinberg

Gettooppstanden i Warszawa i 1943 er det best kjente eksemplet på jødenes motstand mot nazistene. Mange kjenner denne hendelsen fra Roman Polanskis prisbelønnete film Pianisten.

I nesten fire uker kjempet jødene med enkle våpen mot den tyske overmakten. Men mange sloss også i leirene, i gettoene og som partisaner i skogene i Øst-Europa, som soldater i de alliertes tropper eller i motstandsbevegelsen. Dette heftet viser mangfoldet i jødenes reaksjoner på Holocaust: De samlet informasjon om overgrepene, de fant skjulesteder, reddet menneskeliv, forsøkte å bevare verdigheten under ekstreme forhold, holdt religiøse sammenkomster, og gjorde det beste ut av omstendighetene. En del reagerte også med tilpasning, samarbeid eller flukt. her drøftes også spørsmål rundt religiøs tvil og livets mening i en umenneskelig tid. For mange ble det å overleve en måte å overvinne Hitler og nazismen.
Lynn Feinberg er religionshistoriker fra Universitetet i Oslo og har skrevet hovedoppgaven Bønn og rituell renhet i jødedommen. Hun utdanner seg nå til å bli rabbiner.
Einhart Lorenz er professor i moderne historie ved Universitetet i Oslo, og har bl.a. skrevet Veien mot Holocaust og har vært medforfatter på Jødehat. Antisemittismens historie fra antikken til i dag. Han er også styremedlem ved HL-senteret.

Publisert 6. okt. 2011 09:34 - Sist endret 1. juni 2023 16:40