Markering av novemberpogromene

Tirsdag 9. november markeres det som ble forspillet til det industrielle massemordet på Europas jøder. Pogromene natten mellom 9. og 10. november i 1938, det vi i dag kaller novemberpogromene (tidligere Krystallnatten), demonstrerte nazistenes vilje til å begå forbrytelser mot menneskeheten.

En synagoge står i brann under novemberpogromene i Wien.

En synagoge står i brann under novemberpogromene i Wien.

Jøder ble angrepet i sitt hjem og på gatene. Brutaliteten var særlig sterk i Berlin og Wien, hjembyene for de største jødiske samfunnene i Nazi-Tyskland og Østerrike: Vandaler brente eller ødela 267 synagoger, ødela eller plyndret 7500 jødiske forretninger og drepte mellom 1300 og 1500 jøder.

Den unge, jødiske kvinnen Ruth Maier flyktet fra Wien til Norge etter pogromene i hennes hjemby. I dagboken sin for 11. november 1938 skrev hun: «I går var den frykteligste dagen jeg noensinne har opplevd. Nå vet jeg hva pogromer er, vet hva mennesker er i stand til å gjøre.» Hun sammenlignet bortkjøringen av jøder på lasteplan med behandlingen av slaktedyr.

Antirasistisk Senter og Det Mosaiske Trossamfunn markerer novemberpogromene med fakkeltog fra Youngstorget 9. november kl. 17.15. Etter fakkeltoget blir det appeller ved statsminister Jonas Gahr Støre, tidligere kultur- og likestillingsminister Abid Raja og styreleder i Det Mosaiske Trossamfunn Ronen Bahar. 

I Kristiansand blir det også en markering i regi av ARKIVET freds- og menneskerettighetssenter i samarbeid med Universitetet i Agder.

Av Hilde Harbo
Publisert 6. juni 2023 15:31 - Sist endret 4. okt. 2023 12:17