Besøkende fra hele verden til HL-senteret

- Vi kunne nesten ingenting om det norske Holocaust. Vi er fra Tyskland, og for å være ærlig: Tyskland hadde en større rolle i tilintetgjørelsen, og det er det vi lærer mest om hjemme.

Bilde av familien Schöning

Familien Cord (i forgrunnen), Gesine og Tristan Schöning fra Tyskland studerte Holocaust-utstillingen nøye, og sa de lærte mye nytt om det norske Holocaust. Foto: HL-senteret/Peder Hellberg

Den tyske familien Schöning er blant et stort antall internasjonale gjester som besøker HL-senteret. Interessen for det norske Holocaust er stor blant turister i Oslo, og i løpet av bare én dag i oktober hadde vi besøkende fra Kina, USA, Hongkong, Tsjekkia, Italia, Sveits, Romania og Tyskland.

Ekteparet Cord og Gesine Schöning, med sin voksne sønn Tristan, tok seg god tid og tilbrakte flere timer i Holocaust-utstillingen. De var fornøyde både med all informasjonen de fikk tilgang til, og måten utstillingen er presentert på.

- Vi ønsket å finne ut mer om Norges rolle og de norske jødenes skjebne i Holocaust. Det store bildet kjenner vi godt, sier de, som alle tre er svært interesserte i temaer knyttet til 2. verdenskrig og jødeutryddelsen. De har besøkt Jødisk museum i Berlin og Yad Vashem i Jerusalem. Mor Gesine har dessuten vært både i Theresienstadt, Bergen-Belsen og Auschwitz-Birkenau. Sistnevnte besøkte hun som sosialarbeider sammen med ungdomsgrupper.

- Da lærte jeg at for unge mennesker fungerer muntlig historie best, og det er bra at dere her på det norske Holocaust-museet har en del multimediale elementer. Men det kunne gjerne vært mer, sier hun.

Sønnen Tristan skulle ønske at det fantes mer informasjon om de norske jødene, og også deres hverdagsliv før krigen, på engelsk. Han synes tidslinjen i utstillingen er litt for kompakt, men hele familien er svært fascinert av originaldokumentene som finnes i utstillingen.

- Spesielt de som foreligger på tysk, som det selvsagt er lettest for oss å forstå, sier han.

HL-senteret holder åpent mellom 10-16 hver dag i høstferien. Les mer.

Av Hilde Harbo
Publisert 3. okt. 2023 15:53 - Sist endret 3. okt. 2023 16:19