Diskrimineringserfaringer blant muslimer i Norge

Ny studie går i dybden på muslimers erfaringer med diskriminering. Studien bygger på et stort materiale og gir et rikt innblikk i ulike erfaringer med å leve som muslim i Norge i dag. Den gir også ny kunnskap om hvilke konsekvenser negative erfaringer har for den enkelte.

Mann sitter på bakken med hettegenser og hetten over hodet. Ser trist ut.

HL-senteret står bak studien «Diskrimineringserfaringer blant muslimer i Norge» sammen med Likestillingssenteret KUN, på oppdrag fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI). Studien har et bredt datagrunnlag som delvis bygger på utdypende analyser av HL-senterets holdningsundersøkelser og delvis på nye, kvalitative intervjuer. Det er gjort kvalitative intervjuer med 47 muslimer over hele Norge.
 

Studien gir innblikk i erfaringer, men representerer i hovedsak ikke tall på hvor stor andel av den muslimske befolkningen som har opplevd diskriminering, da ett av kriteriene for informantene til den kvalitative studien var at de hadde erfaring med diskriminering. Den delen av studien som bygger på HL-senterets holdningsundersøkelser har kvantitative tall på selvopplevd utenforskap.

Forskerne har funnet noen noen tydelige mønstre som går igjen i fortellingene:

-Erfaringsfortellingene viser tydelig at det er en nasjonalistisk dimensjon i muslimfiendtlige holdninger. Mange av erfaringer handler om det å bli utdefinert fra et norsk fellesskap: «kom deg tilbake dit du kommer fra», «dere muslimer er ikke sånn som oss», og så videre. Fortellingene viser også at diskriminering kan være belastende lenge etter at opplevelsen fant sted, og bli forsterket av nye diskrimineringserfaringer, sier forsker Cora Alexa Døving (HL-senteret), som har vært med i prosjektgruppen.
 

«Jeg var eneste søker og veldig kvalifisert. Det var en avdelingssjef og en ansatt som gjorde intervjuet. Vi satt i to timer og snakket mest om ting som: «Bruker konen min hijab, snakker
vi norsk hjemme, hvorfor har mine barn hijab» … Jeg var eneste søker og etter to uker fikk jeg telefon: «Beklager, du fikk ikke jobben».

("Diskrimineringserfaringer blant muslimer i Norge", s. 34)

 

Hovedfunn

Generelt:

  • 43 prosent av respondentene har blitt gitt en følelse av å ikke høre til i det norske samfunnet «ofte» eller «noen ganger» i løpet av de siste 12 månedene
  • En av tre av respondentene skjuler sin religiøse identitet noen ganger av frykt for negative holdninger
     

Opplevelser av diskriminering i arbeidslivet:

  • Diskriminering i ansettelsesprosesser
  • Opplevelser av å bli forbigått i interne opprykk
  • Møte med fordommer og hets fra kunder og klienter og fordomsfulle kommentarer blant kollegaer

«Plutselig kom sjefen og sa at hun hadde hatt en kunde innom, som hadde sagt at hun skulle slutte å handle hvis jeg fortsatte å jobbe der»
(s. 33)

 

Opplevelser av diskriminering i det offentlige rom (kollektivtransport, butikklokaler, gatebilde o.l.):

  • 21 prosent av respondentene har erfaring med diskriminering i møte med offentlige institusjoner på bakgrunn av sin religiøse identitet
  • En av fire av respondentene har opplevd trakassering de siste 12 månedene
  • Fortellinger fra skolen bestod ofte i minner fra opplevelser av trakassering i skolegården eller om møte med ignoranse fra lærere
  • Mediene oppleves som en kilde til negative forestillinger om muslimer


Jeg snakket med utleieren på finn.no, og vi avtalt [møte  …] Han sa de skulle vente, «bare kom» sa han: «Vi har satt av denne tiden til deg for visningen» (...) Men med en gang jeg kommer ut av bilen (sier han): «Nei, vi har leid ut huset.» Med en gang han så meg. Hele meg hadde ikke kommet ut av bilen. Da fikk jeg vondt. Det var ren rasisme.
(S. 38)

 

Les hele rapporten
Les anbefalingene i rapporten

 

Publisert 6. juni 2023 15:31 - Sist endret 31. aug. 2023 10:38