Mediehistorisk Tidsskrift med temanummer om Holocaust

De fleste vet at Holocaust er betegnelsen på Nazi-Tysklands folkemord på Europas jøder, men ikke alle vet hvor dette begrepet egentlig kommer fra.
Mediehistorisk Tidsskrift har nå utgitt et eget temanummer med søkelys på den lite kjente historien om hvordan selve Holocaust-begrepet kom i bruk, og hvordan utryddelsen av jødene er blitt omtalt og oppfattet i norske medier både før, under og etter andre verdenskrig.

Nytt lys på medieomtalen 

Holocaust og tilintetgjørelsen av jødene har så langt ikke fått særlig oppmerksomhet i norsk medieforskning, men nå har en rekke av landets fremste forskere på feltet gått sammen om å kaste nytt lys over medieomtalen og den offentlige siden av Holocaust. I dette tidsskriftet kan du lese 13 fagfellevurderte artikler med et innhold som spenner fra inngående analyser av mellomkrigstidens norske presse og helt frem til våre dagers digitale Holocaustformidling i workshops og utstillinger. Her kan du lese hva Aftenposten skrev i mellomkrigstiden, hva tidsskrifter som Minerva og Unge Høyre skrev eller unnlot å skrive om, propagandaen til Nasjonal Samling, en sammenlikning av omtalen av den norske aksjonen mot jødene høsten 1942 slik den ble omtalt i norsk og svensk presse, hvordan Holocaust ble omtalt i London-regjeringens egen avis, Norsk Tiend, i den illegale avisen Bulletinen og i norske aviser etter krigen. Videre kan du lese om fremstillingen av Holocaust i norsk filmhistorie og hvordan forsideomslagene på en rekke norske Holocaust-bøker avdekker et mønster over tid.

TV-serier som den amerikanske "Holocaust" fra 1978 og den norske serien "Last: jøder" fra 2022 får også omtale. Du finner analyser av den store pressedebatten om Holocaust-fornekteren David Irving, såvel som den første analysen av "Michelet-debatten" som oppstod etter utgivelsen av Marte Michelets bok "Hva visste hiemmefronten?" i 2018. Flere artikler handler om hvordan man kan formidle noe så ufattelig som Holocaust, ved hielp av digital teknologi og i ulike former for dokumentarfilm.

 

Bidrag fra seminar om Holocaust i mediene

Mange av bidragene stammer opprinnelig fra et seminar som Norsk Mediehistorisk Forening arrangerte i samarbeid med Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) i mars 2022, om Holocaust i mediene.

Initiativtakere og redaktører for dette temanummeret er Henrik G. Bastiansen, professor i medievitenskap ved Høgskulen i Volda og leder av Norsk Mediehistorisk Forening, og Carl Emil Vogt, historiker, forfatter og spesialrådgiver ved HL-senteret.

 

Les tidsskriftet her

 

Publisert 16. feb. 2023 13:17 - Sist endret 6. juni 2023 15:31