Rasisme - fenomenet, forskningen, erfaringene

«Rasisme er en formidabel bok. Den er omfattende, fengslende, interessant og forfattet av noen av de beste akademikere i Norge»
Slik begynner Peter Herviks av boken Rasisme i Norsk sosiologisk tidsskrift. Boken er redigert av Cora Alexa Døving, forsker på HL-senteret.

Illstrasjonen viser forsiden på boken "Rasisme"

I boken presenteres rasisme på norsk. Det vil si: Hva kjennetegner rasisme i Norge i dag? Hvilke perspektiver og temaer opptar norske forskere?
 

Døvings utgangspunkt er at det i norsk offentlighet har foregått et paradigmeskifte når det gjelder interesse for og vilje til å snakke om rasisme. Mens det tidligere var en relativt utbredt holdning at det ikke finnes rasisme i Norge, synes det nå å være bred enighet om at rasismen er her også, og at det handler om mer enn tilfeldige enkelthendelser. Det er imidlertid mindre enighet om hva rasisme springer ut i fra, hvordan den kan måles og hvor utbredt den er.
 

I denne tekstsamlingen har en rekke forskere fra ulike fag blitt spurt om hvilke teorier fra internasjonal rasismeforskning som kan bidra til økt forståelse av rasisme i det norske samfunnet. Bidragene er organisert i tre ulike tematiske bolker som kommer med hver sin introduserende fagtekst.

Boken er et bidrag til forståelsen den norske rasismens særpreg og den globale sammenhengen denne rasismen er en del av.


Anmeldelse i Norsk sosiologisk tidsskrift
Rasisme rammer kvinner og menn forskjellig (kilden.no)
Kjøp boken

 

 

 

Emneord: Rasisme, forskning
Publisert 3. feb. 2023 13:57 - Sist endret 6. juni 2023 15:31