Takk for meg og godt nytt år!

Kjære gode venner av HL-senteret!

Fra 1. januar 2024 er det ny direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Jan Heiret, som i mange år har vært professor i historie ved Universitetet i Bergen, tar over. Ta ham godt imot!

Voksen dame med halvlangt hår, skinnjakke og et skjerf i halsen, som lener seg mot en murvegg

Hjeltnes går av som direktør 31.12, men vil i to måneder bidra med overlevering og overgang til sin etterfølger Jan Heiret.
Foto: Lars Opstad

Tiden er kommet til å si farvel og takke for meg etter snart 12 år som direktør på HL-senteret. Det var en stor oppgave å gå løs på i 2012, etter den kjempeinnsats første direktør Odd-Bjørn Fure hadde nedlagt i oppbygging av HL-senteret. For meg har det vært en ære og et privilegium å få fortsette og lede denne viktige institusjonen i samarbeid med alle dyktige kolleger.

Å arbeide med mandattemaer som Holocaust og andre folkemord, antisemittisme, rasisme og minoriteters kår er både givende og tungt. I disse tider er det ekstra tungt. Vi er alle sterkt berørt av alle ofrene etter Hamas-angrepet og i den påfølgende krigen i Gaza. Jeg er bekymret for den økte antisemittismen som jøder i Norge nå opplever. Konflikten i Midtøsten kan også gi muslimfiendtlige krefter næring. Vi opplever en svært polarisert samfunnsdebatt.

HL-senteret har i løpet av det siste tiåret gjennomført tre holdningsundersøkelser om antisemittisme og muslimfiendtlighet. Skoleklasser, lærere og andre besøkende på HL-senteret møter en stab med kunnskap og vilje til å spre kritisk bevissthet, bekjempe polarisering og forebygge gruppefiendtlighet.

Minnene er mange når jeg ser tilbake på alt som har skjedd. Om det er noe som har gjort sterkest og mest varig inntrykk? har flere spurt. Sant å si er det – i det lange perspektiv som tolv år er – først og fremst hverdagen som jeg har gledet meg over: Den daglige dont med skoleelever i yrende bevegelse over hele Villa Grande og nå i tilbygget MINO, de mange besøkende i utstillingene, de mange myndighetene som har kommet for å diskutere fag og lære fra hva HL-senteret gjør, de utallige visittene fra organisasjons- og forenings-Norge som har søkt kunnskap hos oss, og de mange fra allmennheten og alle besøkende fra utlandet. Mange vet det kanskje ikke, men det strømmer turister, fagkolleger og samarbeidspartnere til oss gjennom hele året.

Den tredje oktoberuken i 2023 hadde vi mennesker fra 24 nasjoner på besøk på huset og i utstillingene!

Det er også sterke minner fra det omfattende faglige samarbeidet med mange fagmiljøer i inn- og utland som sitter igjen, fra konferanser, workshops og seminarer. Og selvsagt – møter med enkeltpersoner, overlevende fra Auschwitz og andre utryddelses- og fangeleirer, interesserte studenter og andre som er opptatt av våre fagområder. Ikke å forglemme alle besøkende til de mange programpostene våre, det være seg foredrag, samtaler og boklanseringer på Villa Grande, i Gamle Festsal og i Litteraturhuset. Og – i hverdagen igjen – tilfeldige møter og samtaler i resepsjonsområdet og i gangene.

Skal en så allsidig virksomhet som HL-senteret gå rundt, med dagens 50 ansatte, er det bare mulig med en enestående stab. Hjertelig takk til alle ansatte for innsats og samarbeid!

Tusen takk til hver og en av dere på og utenom HL-senteret som jeg har samarbeidet med, møtt og samtalt med. Slik har jeg som direktør fått inspirasjon og pågangsmot, og slik er dere alle medansvarlige og forhåpentligvis stolte av det HL-senteret er og står for i dag.

I 2012 fikk jeg stafettpinnen, i 2024 går den videre. Det er med glede og forventning at jeg ønsker ny direktør, Jan Heiret, hjertelig velkommen. Vi er mange som ser fram til å oppleve HL-senterets videre vekst i samspill med fagfolk og allmennheten.  Lykke til!

 

Hjertelig hilsen og takk fra


 

 

Publisert 31. des. 2023 08:38 - Sist endret 31. des. 2023 08:38