I skyggen av krigen - samtaler om antisemittisme, holocaustminnet og folkemord etter 7. oktober

Hamas-terroren 7. oktober og Israels etterfølgende krigføring i Gaza har utløst debatt om forståelsen av antisemittisme, holocaustminnet og folkemordbegrepet. HL-senteret inviterer i høst til en internasjonal foredrags- og samtalerekke med mål om å utdype og nyansere disse temaene.

Bildet kan inneholde: blå, rektangel, triangel, flagg, font.

Kan kritikk av Israel være forkledd antisemittisme, og kan anklager om antisemittisme brukes for å stilne kritikk av Israel? Er holocaust en unik historisk hendelse som ikke kan sammenlignes med noe før eller etter, eller kan minnet om fortidens forbrytelser bidra til at vi gjenkjenner og anerkjenner lidelse og urett? Dette er blant spørsmålene HL-senteret ønsker å belyse med foredrags- og samtalerekken.

Kan kritikk av Israel være forkledd antisemittisme, og kan anklager om antisemittisme brukes for å stilne kritikk av Israel?

-Inntil 7. oktober 2023 var disse spørsmålene i stor grad forbeholdt akademikere og spesielt interesserte. Terrorangrepet og krigføringen på Gaza har brakt diskusjonen inn i det offentlige ordskiftet og avisspaltene også i Norge. Med denne foredrags- og samtalerekken ønsker vi å gi den norske offentligheten anledning til å møte internasjonale eksperter på temaene. Målet er å få til en nyansert og konstruktiv debatt, sier Jan Heiret, direktør på HL-senteret.


Tre arrangementer i høst

Foredrags- og samtalerekken foregår på Vega Scene i Oslo og vil bli strømmet. 

Det første arrangementet i rekken er torsdag 26. september med temaet The Holocaust and the Nakba: memory and politics after October 7, med Amos Goldberg, professor i jødisk historie ved Hebrew University i Jerusalem og Bashir Bashir, førsteamanuensis i politisk teori ved Open University of Israel. Bashir og Goldberg ga ut boken The Holocaust and the Nakba sammen i 2018.

Tirsdag 22. oktober skal Uffa Jensen, professor i historie ved Technische Universität in Berlin holde foredraget Definitions of Antisemitism as a contested field – before and after October 7. Jensen vil blant annet snakke om ulike syn på hva som er antisemittsme, og trekke inn erfaringer fra Tyskland.

Tirsdag 26. november kommer Deborah Dwork, direktør ved The Center for the Study of Holocaust, Genocide, and Crimes against Humanity New York. Hun skal snakke om hvordan minnet om holocaust brukes og misbrukes. 

Mer informasjon kommer i arrangementsoversikten på hlsenteret.no.

 

Foredrags- og samtalerekken vil fortsette våren 2025.

 

 

 

Av Ingeborg Vea
Publisert 23. aug. 2024 09:46 - Sist endret 26. aug. 2024 09:42