Markering av Den internasjonale Holocaustdagen 2024

Lørdag 27. januar markerte HL-senteret Den internasjonale Holocaustdagen både med et arrangement på Akershuskaia og med et nytt undervisningsmateriell for mellomtrinnet.

Bildet viser en menneskemengde nede ved en kai. Et stort skip skimtes i bakgrunnen.

Minnemarkeringen skjer ved Deportasjonsmonumentet for jødene som ble deportert til konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau fra denne kaia i 1942.

Foto: Georg W. Fossum

Markeringen på Akershuskaia lørdag 27.01.2024 kl. 18:00 ble strømmet.

Nasjonal minnemarkering på Akershuskaia i Oslo

Lørdag 27. januar kl. 18:00, inngang fra hovedporten til Akershus festning i Kongens gate.

Blant talerne er utenriksminister Espen Barth Eide på vegne av regjeringen, rabbiner Michael Kohn, Oslos ordfører Anne Lindboe, Bjørn Hatterud (på vegne av de funksjonshemmede) og Palermo Hoff (på vegne av romene). Markeringen vil bli ledet av HL-senterets nye direktør, Jan Heiret.

Etter markeringen på Akershuskaia er alle invitert til varm suppe og en minikonsert med Solveig Slettahjell på Artilleriloftet på Akershus festning.

Markeringen på kaia antas å ta ca. 40 minutter. Vi anbefaler alle å kle seg godt. 

HL-senteret strømmer det som skjer på kaia.

 

Nytt undervisningsopplegg

Det nye undervisningsmateriellet er bygget rundt en video med tidsvitnet Ivar Bermann, som flyktet over grensen til Sverige som fireåring sammen med sin mor. Undervisningsopplegget innebærer blant annet arbeid med kart og primærkilder som gjør elevene kjent med Ivarsflukt før de får se filmen. 

 

Liten gutt i kortbukser ved siten av en sykkel. Stort, hvitt hus i bakgrunnen
Ivar Bermann flyktet over til Sverige i en en ryggsekk. Sekken kan du see i HL-senterets Holocaustutstilling.

 

Markeringer over hele landet

HL-senteret står for den nasjonale markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen i Norge, men dagen markeres mange steder. Full oversikt finner du her.

 

Den internasjonale Holocaustdagen er en årlig internasjonal minnedag for ofrene for Holocaust. Dagen blir markert over hele verden 27. januar, datoen for frigjøringen av  fangene i den største konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau i det naziokkuperte Polen.

 

Av Ingeborg Vea
Publisert 2. feb. 2024 13:54 - Sist endret 13. juni 2024 13:03