80 år siden deportasjonen med DS Gotenland

25. februar er det 80 år siden 158 jøder fra Norge ble deportert med lasteskipet Gotenland til Stettin med endestasjon konsentrasjonsleiren Auschwitz. Denne transporten var den tredje og siste av massedeportasjonene, etter at Donau og Monte Rosa hadde fraktet sin menneskelige last høsten 1942.

 24. februar ble de 158 fangene overført fra Bredtveit og Grini til Gotenland, som lå i Oslo havn. Mange av fangene som kom fra Bredtveit, var norske jøder fra Trondheimsområdet som myndighetene ikke rakk å få med i Donau-transporten. En del var også samlet inn fra andre norske byer.

Arbeidet med å organisere deportasjonen av fangene, hvorav 26 var barn, ble organisert av Knut Rød i Statspolitiet, i tett samarbeid med det tyske sikkerhetspolitiet. Lastingen av de jødiske fangene tok så lang tid at Gotenland først kunne forlate Oslo tidlig neste morgen.

Etter at skipet den 27. februar hadde lagt til kai i Stettin i det daværende Tyskland (i dag Szczecin i Polen), ble fangene stuet sammen i godsvogner og sendt til Berlin. Der ble de tvunget til å skrive under på at de overdro sine formuer til den tyske stat.

Dagen etter ble de sendt videre til Auschwitz, og der ble barna, nesten alle kvinner og middelaldrende og gamle menn umiddelbart sendt i gasskammeret ved ankomst natt til 3. mars. De resterende fangene ble tvunget til å arbeide i IG Farbens fabrikker i underleiren Monowitz-Buna. Kun seks av fangene som ble sendt med Gotenland, overlevde infernoet i leiren. 152 møtte sin død i leiren.

Den yngste av Gotenland-fangene som ble drept, var halvannet år gamle Harry Shotland fra Harstad. Den eldste, Mendel Davidor Becker, var 80 år og fra Oslo.

Vi minnes dem alle.

Av Hilde Harbo
Publisert 6. juni 2023 15:31