Besøk på HL-senteret fra fredsprisvinner Memorial

– Mange russere gleder seg og føler at de har del i fredsprisen, sier Svetlana Gannusjkina fra menneskerettighetsorganisasjonen Memorial. 13. desember var hun på besøke på HL-senteret og ble vist rundt av vår forsker Anton Weiss-Wendt.

Memorials Svetlana Gannusjkina i HL-senterets minnerom for norske jøder som ble drept under Holocaust. Forsker Anton Weiss-Wendt viste rundt. Gannusjkina ble ledsaget av Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomité.

Gannusjkina er matematiker av profesjon, og var en av grunnleggerne av Memorial. Hun har fått en rekke internasjonale æresbevisninger, blant annet Den franske Æreslegionen og FNs Nansenpris. Hun ser på fredsprisen som svært viktig for Memorials arbeid videre, og sier at den er en pris til hele sivilsamfunnet og en anerkjennelse av at sivilsamfunnet finnes. 


- Også rengjøringshjelpen vår har fått gratulasjoner for prisen.
Memorial, som er en Russlands eldste og mest sentrale menneskerettighetsorganisasjoner, var en av tre vinnere av Nobels fredspris for 2022. Memorials arbeid er todelt: Dokumentasjon av Stalins terror og overgrep begått av den sovjetiske staten, samt dokumentasjon av menneskerettighetsbrudd og forsvar av politiske fangers rettigheter i dagens Russland.


På spørsmål om hun frykter sanksjoner mot representantene for Memorial som var i Oslo for å motta fredsprisen, sier hun at ingenting har skjedd så langt med dem som er tilbake i Russland.


– Men vi er veldig bekymret for dem som offentlig kom med kritiske uttalelser mot russiske myndigheter under oppholdet i Norge, sier Gannusjkina, som føyer til at hun selvfølgelig er enig i hvert ord de sa.


 

Publisert 6. juni 2023 15:31