Årsberetning 2001

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL senteret)

1. Formål

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL senteret) er et forsknings-, utdannings- og formidlingssenter som bygger sin aktivitet på studier av Holocaust på den ene side og livssynsminoriteters stilling i Norge på den annen.

Senterets formidlingsoppgaver skal ivaretas gjennom et tilbud til skoleverket, universiteter og høgskoler og det norske samfunn generelt. På sikt skal senteret bl.a. opprette og drive en permanent Holocaustutstilling med tilhørende arkiv, bibliotek og audiovisuelle tjenester.

2. Opprettelse

Det akademiske kollegium ved Universitetet i Oslo (UiO) vedtok den 27. mars 2001 å opprette stiftelsen Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge. Det konstituerende styremøtet ble holdt den 3. april 2001 på Villa Grande, Bygdøy.

HL senteret er opprettet som følge av det historiske og moralske oppgjøret med den økonomiske likvidasjon av den jødiske minoritet i Norge under den 2. verdenskrig. Senteret ble opprettet av Universitetet i Oslo (UiO) etter oppdrag fra den norske stat på initiativ fra de mosaiske trossamfunn. Senterets grunnkapital på 40 mill. kr. er en del av erstatningsbeløpet for inndragning av jødisk eiendom under den 2. verdenskrig.

HL senteret er en selvstendig juridisk og økonomisk enhet, og ikke en del av UiO. Forholdet mellom stiftelsen og UiO reguleres gjennom en rammeavtale som fastlegger gjensidige rettigheter og plikter. Rammeavtalen og endringer i denne skal godkjennes av Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

3. Styret

Styret består av 8 medlemmer med personlige varamedlemmer. Disse er følgende:

Medlemmer:

Einhart Lorenz
Knut Aukrust
Irene Levin
Berit Reisel
Per Ole Johansen
Britt Strandlie Thoresen
Bernt Hagtvet
Nils Johan Lavik

Varamedlemmer:

Rolf Golombek
Kari Vogt
Julius Paltiel
Rolf Kirschner
David Hellholm
Lena Larsen
Karsten Hundeide
Lynn Claire Feinberg

På konstituerende styremøte ble Knut Aukrust valgt til leder, Berit Reisel til nestleder og Per Ole Johansen som medlem av arbeidsutvalget. Seniorrådgiver Svend-Erik Svendsen, Universitetet i Oslo, har fungert som sekretær for styret i 2001.

Styret har i løpet av 2001 hatt 4 styremøter ut over det konstituerende styremøtet 3. april.

Rektor har godkjent følgende honorar for styrets medlemmer: Leder kr. 50 000, nestleder kr. 40 000, øvrig medlem i arbeidsutvalget kr. 20 000, øvrige styremedlemmer kr.10 000 og varamedlemmer kr. 1 000 per møte ved medlems meldte forfall.

Styret har formelt sett ikke fungert et fullt år ettersom HL senteret først ble opprettet i april 2001. Grunnet større arbeidsbelastning i oppstartsåret, ble det vedtatt å ikke redusere godtgjørelsene tilsvarende en funksjonstid på tre-kvart (3/4) år, men utbetale beløpene i sin helhet.

Styret har foretatt flere studieturer i 2001. Foruten individuelle styremedlemmers besøk på museer og forskningssentra i bl.a. Uppsala, Washington og Praha, foretok 11 representanter fra styret en samlet reise til tidligere ghettoer og konsentrasjonsleire i Polen.

4. Driftsregnskap og kapitalforvaltning

Stiftelsens grunnkapital utgjøres av 40 mill. kr bevilget over statsbudsjettet for år 2000, jf. St prp nr 1 (1999-2000), kap. 0260, post 70.

Fortsatt drift er lagt til grunn for utarbeidelsen av regnskapet for 2001. Virksomhetens drift forutsettes finansiert av grunnkapitalens avkastning. Styret anser stiftelsens finansielle stilling som god og forventer tilfredstillende inndekning også i regnskapsåret 2002, selv om det må påregnes økte utgifter grunnet et forventet høyere aktivitetsnivå. De totale driftskostnader for 2001 ble på kr. 816 528. Dette gir et overskudd på kr. 1 373 514 som overføres til fri egenkapital. Kortsiktig gjeld, inkludert bl.a. styrehonorar, beløper seg til kr. 274 084.

Det foreligger ingen usikkerhet knyttet til årsregnskapet for 2001 og det har ikke inntruffet ekstraordinære forhold eller vesentlige hendelser som påvirker årsregnskapet etter balansedagen.

Det er etablert et arbeid med å utarbeide forslag til forvaltningsreglement for stiftelsens midler og eventuelt fremme forslag til valg av kapitalforvalter(e). Dette arbeidet er ikke avsluttet. Stiftelsesmidler har i 2001 har vært plassert som termininnskudd i Nordea Bank Norge ASA.

Styret har valgt Lundes revisjonskontor DA som stiftelsens revisor og tilsatt OIKOS ved Trond Ajer som regnskapsfører.

5. Ansettelser og personal

HL senteret har ved utgangen av 2001 kun én ansatt. HL senteret utlyste stillingen som prosjektkoordinator i september og mottok i alt 31 søknader. Katusha Otter Nilsen ble tilsatt og tiltrådte stillingen som prosjektkoordinator 1. november.

I desember godkjente Siviltjenesteadministrasjonen på Dilingøy HL senteret som oppdragsgiver for sivile vernepliktige. Det tas sikte på å motta en sivilarbeider tidlig på nyåret 2002.

HL senteret har dessuten utlyst stillingen som forskningsdirektør. Søknadsfristen er satt til 1. februar 2002.

Det har i løpet av 2001 ikke forekommet arbeidsskader/- ulykker eller sykefravær. Virksomheten forurenser heller ikke det ytre miljø.

6. Plassering

HL senteret skal få midlertidig plassering i Ullevålsveien 105, men har i 2001 vært uten faste lokaler. Innen innflytting i Ullevålsveien har prosjektkoordinator fått låne kontor ved UiO. Det er påbegynt forhandlinger med UiO om leie av lokaler i Ullevålsveien 105.

Etter planen flytter HL senteret inn på Villa Grande på Bygdøy i Oslo i 2004. I denne anledning er det nedsatt en interdepartemental arbeidsgruppe med representanter fra ulike departementer, Statsministerens kontor, Statsbygg og HL senteret.

7. Samarbeid og tilskudd til andre

I HL senterets vedtekter heter det at senteret skal inngå samarbeid med Yad Vashem i Jerusalem og Det jødiske museet i Trondheim, og for øvrig med andre institusjoner nasjonalt og internasjonalt i den utstrekning slikt samarbeid bidrar til å oppfylle stiftelsens formål.

I september vedtok styret å tildele kr. 181 945 til "Wergelands barn", et prosjekt tilknyttet Norsk Folkemuseum. Prosjektet ble ansett som et viktig ledd i dokumentasjonen av jødisk liv i Norge og midlene ble bevilget etter søknad for å sikre lønn til prosjektmedarbeiderne ut 2001. I desember ble det vedtatt å inngå samarbeid med Norsk Folkemuseum og Det Mosaiske Trossamfund Oslo om videreføring av prosjektet "Norsk jødisk dokumentasjon" i 2002, der HL senteret forplikter seg økonomisk med opptil kr. 250 000 mot retten til å benytte materialet i forbindelse med undervisning, forskning, utstillinger og museumsdrift.

Publisert 21. mars 2023 14:08 - Sist endret 30. mai 2023 15:48