Årsberetning 2002

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL senteret)

1. Formål

Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge (HL senteret) er et forsknings-, utdannings- og formidlingssenter som bygger sin aktivitet på studier av Holocaust på den ene side og livssynsminoriteters stilling i Norge på den annen.

Senterets formidlingsoppgaver skal ivaretas gjennom et tilbud til skoleverket, universiteter og høgskoler og det norske samfunn generelt. På sikt skal senteret bl.a. opprette og drive en permanent Holocaustutstilling med tilhørende arkiv, bibliotek og audiovisuelle tjenester.

2. Styret

Det har ikke vært forandringer i styrets sammensetning i 2002.

Styreleder Knut Aukrust har forskningsopphold ved Harvard University i USA høstsemesteret 2002 og vårsemesteret 2003. I hans fravær har nestleder Berit Reisel vært fungerende styreleder. Arbeidsutvalget er av samme årsak utvidet med Britt Strandlie Thoresen i høstsemesteret 2002.

Styret har i løpet av 2002 hatt 11 styremøter. Prosjektkoordinator Katusha Otter Nilsen har avløst seniorrådgiver Svend Erik Svendsen (UiO) som styrets sekretær i 2002.

Rektor har godkjent følgende honorar for styrets medlemmer for 2002: Leder kr. 45 000, nestleder kr. 45 000 (jfr. styreleders fravær), øvrig medlem i arbeidsutvalget kr. 20 000 og kr. 15 000 avhengig av lengde på tilknytning, øvrige styremedlemmer kr.10 000, studentrepresentanten kr. 10 000 og varamedlemmer kr. 1 000 per møte ved medlems meldte forfall.

3. Driftsregnskap og kapitalforvaltning

Stiftelsens grunnkapital utgjøres av 40 mill. kr bevilget over statsbudsjettet for år 2000, jf. St prp nr 1 (1999-2000), kap. 0260, post 70.

Fortsatt drift er lagt til grunn for utarbeidelsen av regnskapet for 2002. Virksomhetens drift forutsettes finansiert av grunnkapitalens avkastning. Styret anser stiftelsens finansielle stilling som god og forventer tilfredstillende inndekning også i regnskapsåret 2003, selv om det må påregnes økte utgifter grunnet et forventet høyere aktivitetsnivå. De totale driftskostnader for 2002 ble på kr 2645998. Dette gir et overskudd på kr. 1107306 som overføres til fri egenkapital. Kortsiktig gjeld, inkludert bl.a. styrehonorar, beløper seg til kr. 544514.

Det foreligger ingen usikkerhet knyttet til årsregnskapet for 2002 og det har ikke inntruffet ekstraordinære forhold eller vesentlige hendelser som påvirker årsregnskapet etter balansedagen.

Stiftelsesmidler har i 2002 har vært plassert som termininnskudd i Nordea Bank Norge ASA.

Styret har valgt Lundes revisjonskontor DA som stiftelsens revisor og tilsatt OIKOS ved Trond Ajer som regnskapsfører.

4. Ansettelser og personal

Det har vært to nye tilsettninger ved HL senteret i 2002. Ved utgangen 2002 har HL senteret dermed i alt tre ansatte.

Forskningsdirektør Odd-Bjørn Fure tiltrådte sin stilling fra 20. august.
Konsulent Ann Elisabeth Lone Mellbye tiltrådte sin stilling fra 4. desember.

HL senteret har dessuten utlyst stillingen som utstillingsansvarlig. Søknadsfristen er satt til 7. februar 2003.

I tillegg har HL senteret fungert som oppdragsgiver for sivilarbeider Espen Børdahl fra 7. januar.

Det har i løpet av 2001 ikke forekommet arbeidsskader/- ulykker. Det har vært ubetydelig sykefravær. Virksomheten forurenser heller ikke det ytre miljø.

5. Forskning

Med tilsettingen av forskningsdirektør Odd-Bjørn Fure kunne arbeidet med utarbeiding av HL senterets første forskningsprosjekt begynne. En arbeidsgruppe vil bli satt ned vårsemesteret 2003.

Det er tatt kontakt med internasjonale forskere med henblikk på et vitenskapelig råd for senteret. Disse har sagt ja til å sitte i rådet: Yehuda Bauer (Yad Vashem), Wolfgang Benz (Zentrum für Antisemitismsforschung, TU-Berlin), Christhard Hoffmann (Historisk institutt, UiB) og Michael Marrus (University of Toronto).

Fra høsten 2002 sitter doktorgradsstipendiat Bjarte Bruland (UiB) ved HL senteret med prosjektet ”Norge og Holocaust. Politikken overfor jødene i Norge 1920-1950.”

I tillegg har HL senteret tilbudt arbeidsplasser for disse hovedfagsstudentene ved UiO fra mars 2002: John Waje Dahl (statsvitenskap), Knut Erik Andersen (sosialantropologi), Karianne Mørch (sosialantropologi), Eirik Gulseth (sosialantropologi) og Jon Sverre Remme (filosofi).

6. Utstilling

Representanter for HL-senteret har foretatt studiereiser til Tyskland, USA, England, Polen, Sveits og Ungarn, i sær med henblikk på utvikling av utstillingskonseptet.

Styret har i tillegg satt ned to faglige referansegrupper for utstillingsarbeidet, en relatert til Holocaust (H-gruppa) og en relatert til livssynsminoriteter (l-gruppa). Det er blitt utarbeidet faglige bakgrunnsdokumenter for utstillingen.

H-gruppas sammensetning: Odd-Bjørn Fure (HL-senteret), Per Ole Johansen (UiO), Einhart Lorenz (UiO), Bjarte Bruland (HL-senteret/UiB), Bernt Hagtvet (UiO) og Irene Levin (Høgskolen i Oslo).

L-gruppas sammensetning: Knut Aukrust (UiO), Britt Strandlie Thoresen (Samarbeidsrådet), Inge Eidsvåg (Høyskolen på Lillehammer), Nils Johan Lavik (UiO), Lynn Claire Feinberg og Katusha Otter Nilsen (HL senteret).

Følgende har sagt seg villig til å sitte i et internasjonal råd for utstillingsarbeidet: Suzanne Bardgett (Imperial War Museum, London), Ulrike Jureit (Institut für Sozialforschung, Hamburg) og Stephen Smith (Beth Shalom, Nottingham).

7. Plassering

HL senteret lånte kontor midlertig ved UiO til februar 2002. Etter det har HL senteret vært leietager av UiO i Ullevålsveien 105. Grunnet støy og problemer ifm rehabilitering ble siste kvartals husleie frafalt.

HL senteret faste lokalisering vil bli Villa Grande på Bygdøy, med innflytting estimert til 2005.

8. Tilskudd til andre

HL-senteret har gått inn i med støtte til følgende prosjekter i 2002:

Norsk-jødisk dokumentasjon (Britt Ormaasen / Oskar Kvasnes). I samarbeid med Norsk folkemuseum og Det mosaiske Trossamfund i Oslo.
Prosjektet tar sikte på å dokumentere norsk-jødisk liv fra den første jødiske immigrasjonen på 1800-tallet og frem til krigen. HL senteret har sikret seg rett til å bruke materialet, for eksempel i forbindelse med utstillingen. I tillegg til dokumentasjonsarbeidet har prosjektet hatt utstillingen ”Wergelands barn” på norske folkebiblioteker (også med nettversjon) og en byvandring gjennom Oslo. Det er også utarbeidet en omfattende bibliografi av norsk-jødisk litteratur.
Støttebeløp: kr. 250 000.

Dokumentarfilm om Moritz Rabinowitz. (Medieoperatørene).
Prosjektet tar sikte på å lage en dokumentarfilm og den norske jøden Moritz Rabinowitz som slo seg opp som kjøpmann i Haugesund.
Støttebeløp: kr. 100 000.

Humanistisk prosjektsemester. I samarbeid med Institutt for kulturstudier (UiO).
HL senteret hadde høsten 2002 en gruppe på fem studenter fra Humanistisk prosjektsemester. Gruppen skulle undersøke kunnskaper og holdninger om Holocaust og livssynsminoriteter blant norske skoleelever med henblikk på utvikling av konsepsjon for utstillingen. Gruppen leverte rapporten ”…” Støttebeløp: kr. 30 000.

Forprosjekt doktorgrad. Kyrre Kvendokk (folklorist) ble tildelt støtte til forprosjekt for doktorgradsemnet: "Den som glemmer historien må leve den om igjen. 2. verdenskrig som opplevelsesbasert historieformidling til ungdom".
Støttebeløp: 3 månedsverk.

Foredragsrekke om folkemord. HL senteret støttet Statsvitenskapelig institutt ifm foredragsrekke om folkemord med norske og internasjonale foredragsholdere høsten 2002.
Støttebeløp: kr. 40 000.

Reisestøtte hovedfag. HL senteret innvilget hovedfagsstudent i historie Bjarnhild Samland reisestøtte ifm studiereise til Lund.
Støttebeløp: kr. 3 000.

9. Aktiviteter og samarbeid

Fredagsforum/Åpen onsdag. I Ullevålsveien 105 ble det holdt åpne seminarer både i vår- og høstsemesteret 2002.

Seminar: Religion og antisemittisme. I samarbeid med Norsk forening mot antisemittisme ble seminaret ”Religion og antisemittisme” avholdt ved Universitetet i Oslo med foredragsholdere fra inn- og utland.

Bibliotek. Administrasjonen har foretatt en del innkjøp. I tillegg kommer donasjoner og gaver fra enkeltpersoner og institusjoner. Det er inngått samarbeid med Riksarkivet om ordning og kopiering av relevant arkivmateriale.

Hjemmeside. HL senterets hjemmeside ble lansert på begynnelsen av høstsemesteret 2002 på www.hlsenteret.no/www. holocaust.no.

Publisert 21. mars 2023 14:08 - Sist endret 30. mai 2023 15:48