Redegjørelse for aktsomhetsvurderinger

 

 Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret) er underlagt Lov om virksomheters åpenhet og arbeid med grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold (Åpenhetsloven), som trådte i kraft 1. juli 2022. 

Grafikk med teksten "Åpenhetsloven"

Loven skal fremme virksomheters respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Åpenhetsloven skal også sikre åpenhet og innsyn i virksomheters arbeider å forebygge og håndtere negative konsekvenser for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Det er krav om å gjennomføre aktsomhetsvurderinger, og virksomheter er pliktige til å redegjøre for aktsomhetsvurderingene. Oppdatert versjon av redegjørelsen skal publiseres hvert år innen 30. juni. 

HL-senteret er et forsknings-, dokumentasjons- og formidlingssenter, og holder til i den kulturhistoriske eiendommen Villa Grande med den tilstøtende paviljongen MINO, i Huk aveny 56 på Bygdøy i Oslo kommune. HL-senteret er en privat stiftelse opprettet i 2001. Statsbygg er eier av eiendommen der HL-senteret har sin virksomhet. 

HL-senteret har ca. 48 ansatte, som arbeider bredt innenfor områdene forskning, formidling og dokumentasjon samt administrasjon. I all hovedsak foregår HL-senterets aktiviteter og virksomhet på HL-senteret. 

HL-senteret har igangsatt integrering av aktsomhetsvurderinger i virksomhetens arbeid. I løpet av 2023 vil senteret innlemme aktsomhetsvurderinger i retningslinjer og rutiner, med tydelig ansvarsfordeling. Her vil det framkomme hvem som skal varsles og hvem som har ansvar for å følge opp dersom det er mistanke om mulige negative konsekvenser som direkte eller indirekte følge av virksomhetens aktiviteter. Nødvendig opplæring og kompetanseheving for roller med ansvarsområder som berøres vil følges opp jevnlig. 

HL-senteret har identifisert innkjøp som ett av de områdene innenfor senteres virksomhet der det er størst risiko. HL-senteret vil i 2023 foreta en gjennomgang av våre leverandører med hensikt å kartlegge innkjøp der det er risiko for negative konsekvenser. Oppfølging av leverandører vil prioriteres med utgangspunkt i Direktoratet for forvaltning og økonomistyrings høyrisikoliste (Høyrisikolisten).

Innen utgangen av 2023 skal senteret ha kartlagt forhold hos de største leverandørene innen høyrisikobransjer og -produkter, med vurdering av hensiktsmessige tiltak dersom det oppdages faktiske forhold med risiko for brudd på menneskerettigheter og/eller anstendige arbeidsforhold, eller forhold der det er risiko for slike konsekvenser. Ved inngåelse av nye leverandøravtaler og innkjøp vil leverandørenes arbeid med aktsomhetsvurderinger kartlegges før avtale inngås. 

Utover aktsomhetsvurderinger knyttet til innkjøp vil HL-senteret også kartlegge forhold knyttet til anstendige arbeidsforhold og grunnleggende menneskerettigheter hos samarbeidspartnere. Her vil vi prioritere partnere som vurderes å ha bransje- og geografisk risiko. 

HL-senterets arbeid med aktsomhetsvurderinger vil jevnlig behandles og evalueres i ledergruppen, og handlingsplan, retningslinjer og rutiner skal oppdateres og endres ved behov. Arbeidet skal årlig presenteres og vurderes av HL-senterets styre. I tillegg vil ansatte ved senteret jevnlig orienteres om virksomhetens ansvar og arbeid på området, slik at det sikres høy bevissthet i organisasjonen om virksomhetens ansvar og den enkeltes mulighet til påvirkning. HL-senteret ønsker å bidra til at virksomheter tar større samfunnsansvar og forplikter seg til å prioritere arbeidet med aktsomhetsvurderinger høyt. 

Emneord: Åpenhetsloven, redegjørelse for aktsomhetsvuderinger Av Ingeborg Vea
Publisert 7. sep. 2023 14:37 - Sist endret 28. mai 2024 16:10