Den internasjonale Holocaustdagen 2023

I anledning Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar 2023 inviterer Undervisningsavdelingen ved HL-senteret til et læringsopplegg knyttet til NRK-serien Last: Jøder.


Foto:NRK/Monster

Hva: Undervisningsopplegg i forbindelse med Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar 2023

Hvordan: Panelsamtale med deltaker i serien Last: Jøder og forberedende undervisningsopplegg

Når: Strømmes her på våre nettsider 27. januar, klokken 11.00-12.00

Målgruppe: Elever fra ungdomsskole og videregående skole


Relevante kompetansemål

 

Den 27. januar markeres Den internasjonale Holocaustdagen. I den forbindelse tilbyr undervisningsavdelingen ved HL-senteret et undervisningsopplegg som kan tas i bruk i klasserommet.

Sentralt i opplegget står en samtale med tidsvitnet Inger-Lise Grusd. Klassen kan følge samtalen direkte via HL-senterets nettsider fra kl. 11.00 til 12.00 den 27. januar. Elevene vil også få mulighet til å sende inn spørsmål til samtaledeltakerne på forhånd via nettskjemaet nederst på siden.

Undervisningsopplegget er særlig tilrettelagt for arbeid i historie og samfunnsfag.

Se lærerveiledningen beskrivelser og bakgrunnsinformasjon.

Her følger en kort, trinnvis beskrivelse av opplegget.

Trinn 1: forarbeid (ca. 60 min.) 

I denne delen forbereder klassen seg på Den internasjonale Holocaustdagen. Undervisningsavdelingen foreslår at klassen ser på deler av første episode av dokumentarserien Last: Jøder. I lærerveiledningen finnes forslag til spørsmål som kan brukes i en klassesamtale om dokumentarens innhold og fortellergrep.

Dokumentarserien løfter frem norske jøders erfaringer. For at elevene skal få innsikt i hvordan ulike aktører bidro til å gjøre Holocaust mulig i Norge, kan klassen ta i bruk HL-senterets nettressurs ansvarskort. Disse gir mulighet til å utforske ulike autentiske og fiktive aktørers rolle i Holocaust i Norge.

Til slutt kan klassen se innslaget fra Dagsrevyen 30.10.22 om Inger-Lise Grusd. I dette nettskjemaet kan elevene formulere egne spørsmål til Inger-Lise Grusd. Frist for å sende inn spørsmål er 24. januar.

 

Trinn 2: forberedelse og tidsvitnesamtale 27. januar (ca. 90 min.)

Denne delen av opplegget gjennomføres på selve Holocaustdagen. Før samtalen med Inger-Lise Grusd kan klassen se deler av andre episode av dokumentarserien. Elevene kan arbeide i denne tenkeskrivingsrammen mens de ser de ulike klippene.

Følg så samtalen mellom Inger-Lise Grusd og Hanne Krystad, formidler ved HL-senteret her.

Elevene kan notere i tenkeskrivingskjemaet mens de følger samtalen. Her finner en også noen spørsmål som egner seg i en oppsummering av samtalens innhold etter at den er avsluttet. 

 

Trinn 3: Etterarbeid (ca. 20 min.)

Etterarbeidet består av en oppsummerende skriveoppgave som skal hjelpe elevene med å reflektere over innholdet i samtalen. Du kan bruke skriverammen til denne oppgaven.

 

Veileder og materiale til nedlasting 

 

Nettskjema
Publisert 15. des. 2022 15:27 - Sist endret 6. juni 2023 10:27

Flere arrangementer