Ettertid

De forente nasjoner - FN - ble opprettet 24. oktober 1945.  Da hadde et tilstrekkelig antall land akseptert FN-pakten til at den kunne tre i kraft. I dag er nesten samtlige av verdens nasjoner medlemmer av organisasjonen. I tillegg finnes det en lang rekke ulike organisasjoner som deltar i FNs arbeid. 

Selv om Holocaust er det mest veldokumenterte folkemordet noensinne, finnes det mennesker som benekter at folkemordet på de europeiske jødene fant sted. Holocaustbenekternes teser strekker seg fra påstanden om at det ikke fantes gasskamre eller dødsleire til at Hitler ikke beordret Holocaust eller kjente til drapet på jødene. Holocaustbenektelsen skjer av mange årsaker, men rommer alltid et element av antisemittisme.

Nazismen forsvant ikke da 2. verdenskrig tok slutt. Ideologien har fortsatt tilhengere over hele verden som i ord og handling arbeider for å virkeliggjøre nazismens ideer i dagens samfunn. Personer og organisasjoner som tilsluttet seg ideologien før og under 2. verdenskrig betegnes som nazister. Mange av disse fortsatte sitt politiske virke og sto fast på sitt verdigrunnlag fra krigens slutt og fram til sin død. Ideologien vant imidlertid også nye tilhengere og begrepet nynazisme brukes om personer og grupper som holder fast ved og søker å revitalisere den nazistiske ideologien. 

Rettsaken mot naziforbryterne i Nürnberg etter 2. verdenskrig markerte starten på kampen mot straffefrihet for de aller groveste menneskerettighetsbrudd. En internasjonal straffedomstol for slike forbrytelser ble først virksom i 2002.

I mai 1945 lå Tyskland i grus - ikke bare i fysisk, men også i moralsk henseende. De allierte (USA, Sovjetunionen, Storbritannia og Frankrike) igangsatte et oppgjør med den tyske befolkningen fordi mange hadde støttet det nazistiske diktaturet, krigføringen og jødeutryddelsen.