Noen begreper som bakgrunn for HL-senterets formidling til skoleklasser

Antisemittisme:

Hat mot jøder. Kan deles i kristen og biologisk antisemittisme. Gjennom historien har antisemittismen for en stor del vært fundert i religion. På 1890-tallet skjedde det en dreining mot biologisk antisemittisme.

Deportere/deportasjon:
Arrestere mennesker og sende dem ut av landet. Nordmenn ble under 2. verdenskrig deportert til konsentrasjonsleirer i Tyskland og Polen.

Kolonier:
I mellomkrigstiden hadde flesteparten av de store europeiske landene kolonier i Asia og i Afrika. Kolonier var land kontrollert og utnyttet av europeere. Blant annet hentet kolonimaktene ut billige råstoffer og billig arbeidskraft fra koloniene. Før 1. verdenskrig hadde Tyskland noen mindre kolonier i Afrika og Stillehavet. Etter 1. verdenskrig ble Tyskland fratatt sine kolonier. Hitler ønsket da isteden å kolonisere Øst-Europa.

Kommunisme
Politisk retning som arbeider for å opprette et klasseløst samfunn gjennom revolusjon, gjerne voldelig. Fellesskapets interesser viktig, individets interesser uviktig. Kommunistiske stater er ettpartistater der all makt er samlet hos partiledelsen og økonomien i stor grad styres sentralt. De kontrollerer ofte befolkningen gjennom politisk politi og bruk av terror.

Land
Geografisk område med statlig selvstyre.

Minoritet:
Gruppe mennesker som er i mindretall eller har lite makt og innflytelse.

Nasjon
På 1800-tallet oppstod forestillingen om en nasjon som en gruppe mennesker med felles språk og tradisjoner. Forestillingen er nært knyttet til ideen om at hver nasjon har krav på sitt eget geografiske område, en egen stat (se nasjonalisme).

Nasjonalisme:
Idé om at livet leves best i nasjonen: nasjonen er den fundamentale enheten for menneskelig sosialt liv. Nasjonalisme rommer tanken om at enhver nasjon har krav på suverenitet, noe som blant annet innebærer kontroll over sin egen stat. De fleste europeiske stater er oppstått på bakgrunn av slike tanker, det vil si at de er nasjonalstater. Det at det finnes minoriteter i alle samfunn passer dårlig i dette bildet.

Nazisme:
Nasjonalsosialisme. Fokus på nasjonalstaten, fellesskap og det raserene samfunn. Fellesskapets interesser viktig, individets interesser uviktig. De germanske folkeslagene (arierne) står øverst i et rasehierarki. Historien er en evig kamp mellom rasene.

Nomader:
Omreisende grupper av mennesker uten fast bopel. Enkelte nomadekulturer er knyttet til årstidsvariasjoner og beiteområder, for eksempel tidlig samisk og indiansk kultur. 

Rase
Populær betegnelse for større gruppe innenfor en art, som har visse arvelige egenskaper felles. Rent vitenskapelig er begrepet problematisk fordi det sjelden er mulig å bestemme nøyaktig hvilke enkeltindivider som er en del av en rase og hvilke som ikke er det. Spesielt er dette problematisk innenfor arten menneske, siden det er lite som skiller grupper av mennesker fra hverandre rent biologisk.

Rasehierarki:
Å rangere ulike raser ved å si at noen er mer verdt eller har bedre arvelige egenskaper enn andre.

Rasehygiene
Forsøk på å bedre kvaliteten til en rase. Rasehygiene er det samme som eugenikk, det vil si et program for å fjerne uønskede arveegenskaper fra en befolkning (negativ eugenikk) og å dyrke frem de ønskede egenskapene (positiv eugenikk). Negative rasehygieniske tiltak omfatter tvangssterilisering (som ble gjennomført i mange land) og i sin mest ekstreme form mord på de angivelige bærerne av dårlige arveegenskaper (som først og fremst knyttes til nazismens eutanasiprogram).

Stat:
1: Et land eller et rike, eller en del av et større rike med en viss selvstendighet.
2: Det styret som lager lover og har monopol på bruken av fysisk tvang i et land, rike. 

 

Publisert 17. jan. 2024 10:37 - Sist endret 17. jan. 2024 10:37