English version of this page

HL-senterets oppdrag

HL-senteret ble etablert i 2001 som en del av et kollektivt oppgjør knyttet til utslettelsen av 230 jødiske familier og jødiske institusjoner under 2. verdenskrig. 40 millioner av oppgjøret på totalt 250 millioner kroner ble satt av til opprettelse og drift av et kompetansesenter for studier av Holocaust og livssynsminoriteters stilling i Norge.

Forskning og formidling


Stortinget ba Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om å opprette et politisk og ideologisk nøytralt kompetansesenter for de livssynsminoriteter som finnes i Norge, jfr. St. prp. nr. 82, 1997-98. Universitetet i Oslo fikk på bakgrunn av dette i oppdrag å opprette Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Senteret ble opprettet i 2001 som en stiftelse med et eget styre og med full akademisk frihet. Senteret har en fast samarbeidsavtale med Universitetet i Oslo som innebærer undervisning og deltakelse i forskningsprosjekter. I tillegg samarbeider HL-senteret med institusjoner i mange land verden over.

HL-senterets mandat er å forske på og formidle temaene Holocaust, folkemord, rasisme, antisemittisme og minoriteters vilkår i moderne samfunn. Senteret har en fast utstilling om Holocaust, en bunker fra 1942 og to midlertidige utstillinger: U/Synlig - hverdagsrasisme i Norge og Avbrutte liv. Hvert år tar HL-senteret imot ca. 50 000 besøkende. Av disse er ca. 10 000 elever, studenter og lærere som får undervisningstilbud og omvisninger på senteret. Senteret har også en rekke publikumsarrangementer gjennom året, og står for den nasjonale markeringen av Den internasjonale Holocaustdagen 27. januar på Akershuskaia i Oslo.


 

Ungdommer sitter på gulvet i et mørkt rom og ser på en skjerm
Et lite rykk i hijaben, et uvennlig dytt i forbifarten. Filmen Høylydt Hud formidler opplevelser personer med minoritetsbakgrunn har av hverdagsrasisme i Norge.
Foto: Trond Heggelund

 

Emneord: HL-senteret
Publisert 23. aug. 2023 16:00 - Sist endret 17. jan. 2024 09:36