Medieinnspill relatert til situasjonen i Midtøsten

Her publiserer vi kronikker, leserinnlegg og medieinnspill relatert til situasjonen i Midtøsten, formidlet av HL-senterets ansatte.

Bildet kan inneholde: rektangel, triangel, kunst, asfalt, veidekke.

Jeg har aldri anklaget utenriksminister Espen Barth Eide for antisemittisme

"Jeg ble bedt av VG og NRK om en kommentar og sa meg enig i at Israels statsminister «politiserer og misbruker begrepet antisemittisme for å hindre kritikk av krigføringen». Jeg la til at Netanyahu bringer begrepet i vanry (…)". (VG, 29. mai)

Kommentar av Jan Heiret, direktør på HL-senteret, til oppslag i Aftenposten fredag 21. juni .

Aftenposten publiserte artikkelen «Advarte mot antisemittisme-beskyldninger, nå er han selv anklaget». I artikkelen fremstår det som om Heiret anklager Barth Eide for antisemittisme, noe Heiret understreker er tatt ut av sin sammenheng. 

Aftenposten 25.06.2025

 

"Nører opp under jødefiendtlige holdninger"

ORDVALG: Det Mosaiske Trossamfund reagerer på utenriksminister Espen Barth Eides (Ap) ordvalg når han sier Israel har brukt antisemittisme som en slags beskyttelse mot all kritikk

– Det er Israels statsminister som politiserer og misbruker begrepet antisemittisme for å hindre kritikk av krigføringen. Netanyahu bringer begrepet i vanry, sier Jan Heiret, direktør påHL-senteret, til VG.

Vårt Land, 31.05.2024 (pdf)
 

Jødisk leder kritiserer Barth Eides uttalelser: - Nører under jødefiendtlige holdninger

(...)
Direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter Jan Heiret har ikke noe problem med utenriksministerens tankerekke om antisemittisme.

– Det er Israels statsminister som politiserer og misbruker begrepet antisemittisme for å hindre kritikk av krigføringen. Netanyahu bringer begrepet i vanry, sier Heiret til VG.

Han minner om at det internasjonale samfunnet som en direkte følge av Holocaust etablerte en rettsorden for å hindre folkemord og krigsforbrytelser.

– Nå er det denne FN-domstolen som pålegger Israel umiddelbart å trekke seg ut av Rafah, fordi det er stor fare for å skade befolkningens eksistens.

Antisemittisme øker

Heiret mener det er uakseptabelt å kalle kritikken fra de internasjonale domstolen for antisemittisme og sier det som skjer i Rafah, åpenbart er brudd på folkeretten.

– Samtidig er det urovekkende at vi har sett økt antisemittisme i Norge etter 7. oktober, fordi en del mennesker ikke klarer å skille mellom israelsk politikk og jøder.

vg.no, 29.05.2024


Eide mener Israel gjemmer seg bak antisemittisme

Espen Barth Eide mener Israel har brukt antisemittisme som beskyttelse mot all kritikk, og at det ikke lenger fungerer.

- Det er veldig viktig at det ikke bres en forestilling om at det Israel gjør, kan knyttes til jøder som gruppe. Det er en antisemittisk forestilling. Den formen for antisemittisme må vi bekjempe (...). Det som skjer nå er at Israels statsminister politiserer, og kan man godt si misbruker antisemittsmebegrepet. Å kritisere en stats krigføring må ikke stemples om antisemittisme, sier direktør for Holocaust-senteret, Jan Heiret. 

nrk.no, 29.05.2024

 

Snakket om religion, ytringsfrihet og radikalisme
– måtte sette inn vekter

"Det viktigste er at vi har fått et bilde at mye av holdningene er på samme nivå som befolkningen når det gjelder muslimenes holdninger til jøder og motsatt, men at det finnes en del negative forestillinger om jødene blant muslimene". Claudia Lenz, forsker ved HL-senteret, om HL-senterets holdningsundersøkelser på et arrangement på Universitetet i Agder under Demokratiuka i mai 2024.

Nyhetssak i Fædrelandsvennen 08.05.2023

 

Antisemittismen øker i skyggen av krigen mellom Israel og Hamas

Kronikk av Vibeke Moe, Claudia Lenz og Cora Alexa Døving, forskere ved HL-senteret
Aftenposten 06.05.2024

 

Blindsonenes utfordringer

Når man adresserer det som skjer på Gaza, uten å adressere hendelsene som rammet sivile israelere, og som utgjør et vedvarende traume, fremstår dette som en manglende anerkjennelse av «den andre sidens» menneskelighet.

Debattinnlegg av Claudia Lenz og Øivind Kopperud, begge forskere ved HL-senteret
Vårt Land, 18.04.2024

 

Antisemittismen må bekjempes overalt 

Vi er ikke kjent med undersøkelser om antisemittisme som spør om holdninger ut fra parti- eller organisasjonsmedlemskap. Derfor bør oppfordringen til selvransaking gå til alle partier, ikke bare dem Erstad etterlyser det fra.

Debattinnlegg av Claudia Lenz, professor, MF vitenskapelig høyskole og forsker 1. ved HL-senteret, Hans Morten Haugen, professor i internasjonal diakoni, VID vitenskapelige høgskole | Jan-Olav Henriksen, professor i religionsfilosofi, MF vitenskapelig høyskole.

Vårt Land, 11.04.2024
Pdf 

 

Kastet ut av 8. mars - tog

Forsker ved HL-senteret, Claudia Lenz, er med i Dagsnytt 18 for å kommentere at en gruppe jødiske kvinner ble kastet ut av 8. mars-toget.

Dagsnytt 18, 9. mars 2023
(Se "Kastet ut av 8. mars-tog")

 

Antisemittismens grenser

"Det er åpenbart at ikke all kritikk av Israel er antisemittisk, heller ikke nødvendigvis kraftig eller usaklig kritikk. For å vurdere dette må man se på argumentasjonen og konteksten som ytringene fremsettes i."
 

Kronikk av Vibeke Moe, forsker ved HL-senteret
Klassekampen 5.03.2024
Pdf

 

Derfor er det så vanskelig å avgjøre om Israel begår folkemord

"Det er en misforståelse at folkemord alltid starter med at noen har en klar og uttalt plan om å utrydde et folk. Historien viser at en hensikt om folkemord gjerne utvikler seg dynamisk samtidig med at konflikten eskalerer", sier forsker Ellen Emilie Stensrud ved Senter for studier på holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret).

Intervju med bl.a. Ellen Stensrud, forskningsleder ved HL-senteret
 forskning.no 22.02.2024 

 

Antisemittismens skiftende former

"I Klassekampen 15. januar skriver professor emeritus Øystein Rian blant annet om antisemittisme. Jeg deler selvsagt Rians fortvilelse over alle de sivile lidelsene vi nå ser på Gazastripen, slik jeg også var fortvilet over Hamas sitt angrep på israelske sivile 7. oktober, men det hjelper ikke da å skrive en forenklet og til dels feilaktig historiefremstilling."

Debattinnlegg av Øivind Kopperud, forsker ved HL-senteret
Klassekampen, 27. januar 2024
Pdf- versjon

 

Hva kan Holocaust bety for vår egen tid?

«Når vi markerer 27. januar her i Norge, er det en anledning til å sørge over ofrene og opprettholde bevisstheten om at holocaust er en del av den norske historien. Markeringen er en anledning til å styrke bevisstheten om antisemittismens og raseideologiens destruktive konsekvenser. Med dette i minne er det ingenting i veien for også å aktualisere holocaust som en kamp mot enhver form for avhumaniserende ideologi og menneskerettighetsbrudd. Her hjemme og andre steder i verden.»

Kronikk av Benjamin Geissert, undervisningsleder, HL-senteret
Claudia Lenz, professor, MF vitenskapelig høyskole og forsker 1., HL-senteret


Aftenposten, 27.01.2024
Pdf-versjon

 

Kan man snakke om folkemord i Gaza?

«Folkemordkonvensjonen pålegger alle stater å forhindre folkemord, ikke bare straffe gjennom rettsprosesser i ettertid. Skal påbudet om å forhindre folkemord ha noen mening, kan man naturligvis ikke vente på en årelang domstolsbehandling. Da må man anvende etablert kunnskap om risikofaktorer, selv om spørsmålet er betent, og selv om det er vanskelig å bevise at den juridiske terskelen for å definere noe som folkemord er nådd», skriver forsker ved HL-senteret Ellen Emilie Stensrud i en kronikk i Aftenposten 12. januar.

Aftenposten 12.01.2024
Pdf-versjon
 

Flere unge tror ikke lenger at jødene ble utryddet

Hver femte unge amerikaner tror at nazistenes folkemord mot jøder er en myte. Det er del av en internasjonal trend.
Aftenposten, 18.12. 2023
Nyhetssak med kommentar fra Vibeke Moe, forsker ved HL-senteret

 

Mener taggingen viser til en oppsiktsvekkende trend: – En oppfordring til vold mot jøder

«Hitler started it. We finished it», stod det tagget på veggen på T-banestasjonen på Furuset. Kommentar fra Vibeke Moe.
Avisa Oslo, 17.12.2023
Også refert til i sak på document.no 18.12.2023 (pdf)

 

Om den gamle og den nye antisemittismen 

Studiosamtale med Vibeke Moe, forsker ved HL-senteret og Johannes Due Enstad, forsker ved Institutt for samfunnsforskning.

Verdibørsen, NRK P2, 12.12.2023

 

"1 barneseng. 80 kroner"

Tre måneder gamle Lasse og hans foreldre var tre av de 529 norske jødene som ble deportert til Auschwitz-Birkenau 26. november 1942. Hva snakket de om på reisen? Var de redde? Prøvde mor å trøste Lasse som var for liten til å forstå hva som skjedde? HL-forsker Øivind Kopperud påminner om et av de mørkeste kapitlene i norsk historie.

alltinget.no, 26.11.2023
Kronikk av Øivind Kopperud, forsker ved HL-senteret

 

Den egyptiske komikeren Bassem Youssef vitser om krigen i Midtøsten

Mona Abdel-Fadil, forsker ved HL-senteret og satiriker, kommenterer en video med komikeren Bassem Youssef. Videoklippet med Youssef i New Lines Magazine har gått viralt og fått mye oppmerksomhet. 

Studio 2, NRK P2, 16.11.2023 (ca. 1:45)
Kommentar av Mona Abdel-Fadil


 

Fra Midtøsten til skolegården: Hvordan møte polarisering og fordommer? 

I denne situasjonen holder det ikke å reagere på hets, det er viktig å være i forkant (pdf)

Aftenposten 5.11.2023
Kronikk av Peder Nustad og Claudia Lenz

 

Forsker: Folk må å ha to tanker i hodet samtidig

– Jøder og muslimer i Norge skal ikke betale prisen for en konflikt de ikke er ansvarlige for, sier forsker på antisemittisme (pdf)

tv2.no, 1.11.2023
Intervju av Vibeke Moe

 

Jøder i Norge forteller at de nå er redde

De siste ukene har mange jøder igjen opplevd trakassering og hets som følge av krigen (pdf)


Kronikk ved Vibeke Moe, forsker ved HL-senteret, og Kjetil B. Simonsen, forsker, Jødisk museum i Oslo

 

Den israelsk-palestinske konflikten og antisemittiske holdninger, handlinger og forestillinger

Dagsnytt 18, 25.10.2023, (se Jødehat og antisemittisme, ca. 32:21)
Kommentar ved Vibeke Moe, forsker ved HL-senteret

 

Da han var tre år, kom Hitlers soldater for å ta ham. Nå øker jødehatet, og Peter Gorog er urolig

BRUSSEL/WASHINGTON D.C. (Aftenposten): I USA øker jødehat og annen hatkrim sterkt. I Europa har krigen mellom Israel og Hamas utløst vold og trusler (pdf)

Aftenposten 21.10.2023
Kommentar ved Vibeke Moe, forsker ved HL-senteret

 

Hva skjer nå med jødene i Europa?

TRUSLER: Eskalering av konflikten i Israel og Palestina fører alltid til angrep på jøder i Europa (pdf)

Vårt Land, 19.10.2023
Leserinnlegg ved Øivind Kopperud, forsker ved HL-senteret

 

Publisert 12. jan. 2024 10:10 - Sist endret 25. juni 2024 10:49